ERDON Helyi hírek

2015.05.10. 20:00

Hárfa- és trombitaverseny

Filharmonikusaink legutóbbi hangversenyén ritkán hallható művek csendültek fel. A meghívott vendégek Leonard Dumitriu karmester, Ileana Cruceru és Martyin György előadóművészek voltak.

Filharmonikusaink legutóbbi hangversenyén ritkán hallható művek csendültek fel. A meghívott vendégek Leonard Dumitriu karmester, Ileana Cruceru és Martyin György előadóművészek voltak.

Mind a hárfa, mind a trombita csak ritkán játszik szólót a klasszikus zenei hangversenyeken. Csütörtök este elsőként Carl Ditters von Dittersdorf (1739–1799) osztrák zeneszerző A-dúr hárfaversenye hangzott el, mellyel egy mulasztást pótolt az intézmény. A Várad múltjával foglalkozó csaknem minden írásban megjelenik Michael Haydn és Carl Dittersdorf neve, akik a művészeteket kedvelő Patachich Ádám püspök óhaját teljesítve, az 1760–70-es években tényleg európai szintű zenei életet teremtettek városunkban. Egy ideig a filharmónia rendszeresen megemlékezett e két zseniális szerzőről, most ezért is örvendtünk az elhangzott hárfaversenynek. Egy olyan hangszer szólózott, melynek története a legrégebbi időkre vezethető vissza. Szinte minden ősi kultúrában megtalálható – mint kuriózum: Írország nemzeti lobogójára is felkerült, ilyen megtiszteltetésben nem részesült egyetlen más hangszer sem. A versenymű eredetileg csembalóra és zenekarra íródott 1779-ben, hárfaversennyé majd két évszázaddal később Karl Hermann Pillney osztrák zeneszerző dolgozta át. Dittersdorf zenéje méltán állítható ünnepeltebb kortársainak muzsikája mellé. Hogy technikailag és zeneileg milyen lehetőségei vannak a hárfának, azt Ileana Cruceru főleg a ráadásban mutatta meg, s játékát nagyra értékelte a filharmónia közönsége.

Trombitaverseny

Ezt követően a másik hangszer, a trombita szólalt meg. Alexander Arutiunjan (1920–2012) kortárs zeneszerző egyik legnépszerűbb műve, az Asz-dúr trombitaverseny csendült fel az Enescu–Bartók teremben. Az örmény zeneszerző trombitaversenyét hallgatva az ugyancsak örmény Hacsaturján muzsikája jut eszébe az embernek. Mindketten egy forrásból, az örmény népzenéből táplálkoztak, mely érezhetően hatott az érdeklődő közönségre, amelynek nemrég megadatott, hogy egy Hacsaturján-művet hallgasson meg a váradi filharmóniában. A versenymű szólóját Martyin György játszotta. A fiatal trombitaművész, aki a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója, csütörtök este remekelt. De támogatta őt a szimfonikus zenekar és a nagy tudású karmester, Leonard Dumitriu is, akinek sikerült a „hangszer és a zenekar üzengetését” méltóságteljesen uralnia. Teljesítményüket a hallgatóság viharos tapssal ismerte el.

Szünet után Mihail Jora (1891–1971) kortárs román zeneszerző A piacon című balettzenéjét hallgathattuk meg a szimfonikus zenekar tolmácsolásában. Látvány nélkül is, a program ismeretében, megelevenedett lelki szemeink előtt a múlt század eleji Bukarest hangulata, a zenemű által megidézett személyekkel.

Dérer Ferenc

Ileana Cruceru hárfaművész fogadja a közönség elismerését. Fotó: Dr. Ovidiu Bălănean

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!