ERDON Helyi hírek

2018.03.08. 09:03

Hangverseny nőnap alkalmából

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő, mai koncertjének műsorát a nemzetközi nőnap alkalmából különlegesre tervezték, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő, mai koncertjének műsorát a nemzetközi nőnap alkalmából különlegesre tervezték, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

A váradi filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében ma 19 órai kezdettel szimfonikus hangversenyre kerül sor, melyet nőnap alkalmából a hölgyeknek dedikálnak. A műsort Foica László, a filharmónia művészeti vezetője mutatta be. A koncert első részében W. A. Mozart két művét hallhatják a nézők: elsőként a Don Giovanni című operájának nyitánya fog felcsendülni, majd az 1., G-dúr fuvolaverseny, K. 313. A koncert második felében G. Rossini, G. Puccini, P. I. Csajkovszkij, Fr. Von Suppé, A. Ponchielli népszerű műveit lehet majd hallani, melyeknek főszereplői kizárólag nők.

Meghívott szólista

A koncertet ezúttal is a váradi filharmónia állandó karmestere, Romeo Rîmbu fogja vezényelni. A meghívott vendég pedig Matei Ioachimescu, aki a generációjának egyik legérdekesebb alakja. Tanulmányait Bukarestben kezdte, majd a bécsi Zeneegyetemen fejlesztette a tudását. Olyan nagy hírű művészektől is tanult, mint Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle és Renate Armin Greiss. Szólistaként számos klasszikus koncertet valósított meg, ugyanakkor a kortárs szerzők műveit is kedveli. Jelenleg több projektben vesz részt, ezek közül kiemelendő a La Vida Loca. Matei Ioachimescu egy japán Muramatsu arany fuvolán játszik, melynek különleges fejét a bécsi Tomasi Műhely készítette számára.

Üzenetek

A nemzetközi nőnap alkalmából a karmester és a szólista is egy-egy üzenetet küldött a hölgyek számára. Matei Ioachimescu meghívott vendég üzenetében azt fejtette ki, hogy nagyobb figyelmet kellene szentelni a nőkre a mindennapokban is, és a hölgyek megérdemlik, hogy március 8-án őket ünnepeljék. Emellett véleménye szerint tenni kell azért, hogy a családon belüli erőszakot, a nők elleni erőszakot csökkentsék, az ünneplés mellett ezekről a dolgokról sem szabad megfeledkezni. Romeo Rîmbu kiemelte, hogy a nőket tisztelni kell, értékelni őket, mindig ki kell mutatni feléjük az elismerést, nőnap alkalmából pedig nagyobb hangsúlyt lehet arra fektetni, hogy a nők igazán különlegesnek érezzék magukat.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!