ERDON Helyi hírek

2018.04.26. 14:00

Hangverseny, kettős minőségben

A mai nagyváradi hangverseny két meghívott művészét mutatták be tegnap délután a filharmóniában, sajtótájékoztatón. Mindketten visszajáró vendégek már a bihari megyeszékhelyen.

A mai nagyváradi hangverseny két meghívott művészét mutatták be tegnap délután a filharmóniában, sajtótájékoztatón. Mindketten visszajáró vendégek már a bihari megyeszékhelyen.

 

Szerző és előadó is a mai váradi filharmóniabeli koncert egyik meghívott vendége. Alexandru Anastasiuról van szó, aki zenélni is fog, szólistaként, többek között a saját egyik szerzeményét is tolmácsolja majd. Ő írta ugyanis az Évszakok (Anotimpurile) című versenyművet vibrafonra, marimbára és zenekarra. Ennek a bemutatója is lesz egyúttal a mai, és a szerző vibrafonon, valamint marimbán működik közre. A tájékoztatón elmondta: a természet hangjait igyekezett átültetni a Retyezátból a hangversenyterembe. Egyébként a művész most játszik Váradon immár negyedszer. A meghívott karmester Tiberiu Soare, aki szintén többször lépett már fel nálunk. Ő Anastasiu művét dicsérte, hozzátéve, hogy az alkotó igazán komolyan és átéléssel adja elő saját darabját is. Kiemelte továbbá, hogy a szerző azon feltörekvők közé tartozik, akiknek már ismertebbeknek kellene lenniük, mint amilyenek.

Részletek

Műsoron: M. Ravel – Alborada del gracioso; A. Anastasiu: Évszakok – versenymű vibrafonra, marimbára és zenekarra (bem.); G. Bizet: Az arlesi lány – I–II. zenekari szvitek. Elsőként Maurice Ravel (1875—1937) Alborada del gracioso című alkotása fog felcsendülni. A mű az 1905-ben komponált Tükrök cimű ciklusának 4. darabja. Másodiknak Alexandru Anastasiu Évszakok – versenyművét vibrafonra, marimbára és zenekarra hallhatja a nagyérdemű. A mű megírásának három évvel ezelőtt fogott neki a zeneszerző. Alexandru Anastasiu így ír a versenyműről: „A meglepő, avantgárd stílusú koncert, melyben a leíró és dallamos elemek harmonikusan egyesülnek az absztrakt és fogalmi motívumokkal, szimbolikusan mutatja be az ember különböző életszakaszait és viszonyát a Világegyetemmel”. A koncert második felében Georges Bizet (1838–1875) Az arlesi lány I–II. zenekari szvitet hallhatja a nagyérdemű. Az arlesi lány kísérőzenéjének megírására a párizsi Vaudeville-színház igazgatójától, Léon Carvalhótól kapott felkérést Bizet, Alphonse Daudet azonos című elbeszélése nyomán. Az 1872-es bemutatót követően, Bizet négytételes hangversenyszvitet készített a kísérőzene anyagából. 1879-ben, négy évvel Bizet halála után, Ernest Giraud egy további négyrészes II. szvitet készített el a kísérőzene egyéb tételeiből.

A művészekről

Tiberiu Soare 1999 óta tevékenykedik karmesterként, amiről nemcsak a közönség és a zenész kollégák, de a szakmai kritika is elismerően nyilatkozik. Románia számos zenekarát vezényelte már, valamint az ország több operájával is együttműködött, turnézott már Svédországban, Izraelben, Kínában, Németországban, Svájcban is többek között. Elsősorban szimfonikus műveket, operát és balettet vezényel, de olyan különleges, az innováción alapuló eseményekben is részt vesz, mint a Mozart Rocks projekt, mely ötvözi a klasszikus és a kortárs zenét.

Alexandru Anastasiu a Nemzeti Rádió Zenekarának szólistája, Románia egyik legaktívabb ütőse (vibrafon és marimba hangszerekre specializálódott). 2000-ben kezdett el együtt dolgozni a Nemzeti Rádió Zenekarával, három évvel később pedig állandó tagja is lett. Számos nemzeti és nemzetközi verseny résztvevője, 2001-ben elnyerte a Yamaha-ösztöndíjat, két alkalommal is részt vett a Nemzetközi Clermont-Ferrand vibrafon versenyen. Az egyéni tanulmányokat helyezve előtérbe Anastasiu folyamatosan arra törekszik, hogy megtalálja a legjobb kifejezési módokat, de ugyanakkor különböző szakmai kurzusok hallgatója is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!