ERDON Helyi hírek

2012.04.10. 15:36

Hangverseny Ardelean Gábor emlékére

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő hangversenyét a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt koncertmesternek, Ardelean Gábor emlékének ajánlják.

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő hangversenyét a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt koncertmesternek, Ardelean Gábor emlékének ajánlják.

A csütörtök esti koncerten Giuseppe Verdi Rekviemjét hallgathatják meg az érdeklődők, amely az univerzális zeneirodalom egyik legismertebb vokál-szimfonikus alkotása. Tódor Albert, a filharmónia igazgatója elmondta, hogy „a Nagyváradi Állami Filharmónia a húsvétot követő időszakban tűzte műsorára ezt a nagylélegzetű egyházi vonatkozású alkotást, mely már több mint 8 éve nem hangzott el Váradon. Teljes hangversenyünket a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt koncertmesterünk, Ardelean Gábor emlékének ajánljuk”. A hangversenyen vezényel Stanley Sperber izraeli karmester, közreműködnek Boros Edith (szoprán), Mihaela Ungureanu-Binder (mezzoszoprán), Pataki Adorján (tenor), Ştefan Ignat (basszus) szólisták, valamint a Filharmónia énekkara, Lászlóffy Zsolt vezetésével és a Debreceni Kodály Kórus, Pad Zoltán vezetésével. Stanley Sperber hazájában egyike a legelismertebb zenekari, illetve énekkari dirigenseknek. New York-ban született, majd 1972-ben Izraelben telepedett le. Karmesteri debütjére alig egy évvel megérkezése után került sor, az Izraeli Filharmonikusok zenekarának élén. Ezután a Haifai Szimfonikusok vezető karmestere, majd a Tel Aviv-i Filharmónia Énekkarának zeneigazgatója lett. Izraelben minden jelentősebb zenekart vezényelt már, emellett pedig Chicagoban, Sanghajban, Londonban, Hamburgban, valamint Budapesten és Bukarestben is dirigált. Jelenleg a Jeruzsálemi Zene- és Táncművészeti Akadémia oktatója, illetve kóruskarmestere. Stanley Sperber hangsúlyozta, hogy a zene kiváló egyesítő erővel bír, ledönti a korlátokat az emberek között. A hangverseny szólistái az opera- és vokál-szimfonikus zeneirodalom avatott tolmácsolói. A Debreceni Kodály Kórus először lép fel a filharmónia színpadán.

Emlékkoncert

A sajtótájékoztatón Tódor Albert megemlékezett Ardelean Gáborról és munkájáról is „1986 óta volt a Nagyváradi Filharmónia zenekarának tagja, 1992-től az elsőhegedű szólamvezetője, 1993-tól pedig a zenekar koncertmestere. Állandó jelenléte a színpadon és állhatatos művészi munkája pótolhatatlan, hiszen szinte kivétel nélkül minden egyes hangversenyen a zenekar első embereként fáradozott a nagyváradi zenei élet szebbé tételén, szolgálva a mindenkori közönséget és segítve a kollégákat. Hivatása és a zene iránti fáradhatatlan elkötelezettségét mutatja az is, hogy egy koncert közben hagyott itt bennünket”. Tódor végezetül hozzátette, hogy a hangversenyre meghívták a Nagyváradi Zsidó Hitközség vezetőit is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!