ERDON Helyi hírek

2018.06.07. 09:34

Hangverseny: „a sötétségből a fény felé”

Az egyik, ma műsorra kerülő művel kezdte pályafutását, és azóta most vezényli először újra ezt – jelezte a szokásos csütörtöki hangverseny dirigense, a filharmónia állandó karmestere, Jankó Zsolt.

Az egyik, ma műsorra kerülő művel kezdte pályafutását, és azóta most vezényli először újra ezt – jelezte a szokásos csütörtöki hangverseny dirigense, a filharmónia állandó karmestere, Jankó Zsolt.

W. A. Mozart és J. Brahms egyes művei szerepelnek a váradi filharmónia mai koncertjének repertoárján – a hangverseny két fellépője tegnap sajtótájékoztatón beszélt a részletekről. A 19 órától az Enescu-Bartók hangversenyteremben kezdődő koncert műsora: W. A. Mozart – Figaro házassága – nyitány – 23., A-dúr zongoraverseny, K.488; J. Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68. A koncert dirigense a filharmónia állandó karmestere, Jankó Zsolt.

Kihívás

Ő elmondta: 2006-ben vezényelte a Brahms-művet először, itt, nálunk, és ez volt az első fellépése. Azóta nem dirigálta ezt. Hozzátette: szép kihívás ennek a szerzőnek a műveit vezényelni, a jelen alkotás pedig „a sötétségből a fény felé vezető felépítésű, hasonlít Beethoven 5. szimfóniájának vonalvezetéséhez, de sokkal színpompásabb”. Az előadás első részében Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) két művét fogják előadni. Elsőként a Figaro házassága című olasz nyelvű vígopera nyitánya fog felcsendülni. 1786 áprilisában, félévi munka után fejezte be Mozart az operát. Mint a Mozart-operák többségében, a szerző a nyitányt itt is a teljes mű elkészülte után illesztette a darabhoz. Ezt követően a 23., A-dúr zongoraversenye, K.488 fog elhangzani. A művet kecses dallamosság, az inspiráció frissessége jellemzi, a karakterében alapvetően lírai hangvétele mindvégig finom egyensúlyban marad az epizódszerűen felbukkanó jellegzetes mozarti fintorokkal. A koncert második felében a német romantika egyik népszerű alkotása csendül fel, Johannes Brahms 1876-ban, hosszas előkészületek után befejezett I., c-moll szimfóniája. A mester ekkor már jóval túl volt negyvenedik életévén, tehát gondosan kimunkált, érett kori műről beszélhetünk, melyhez a komponálás hosszú évei során bőven szert tehetett tapasztalatokra.

A meghívott szólista, Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron. Zongoratanulmányait Buzás Pál növendékeként szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Eckhardt Gábor tanítványa. 2009 szeptemberétől, Kemenes András zongoraosztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus ösztöndíjjal a berlini Hochschule für Musik Hanns Eisler diákja, prof. Georg Sava és prof. Gabrielle Kupfernagel növendékeként. 2013-tól a berlini Universitaet der Künste zongora-mester szakán Pascal Devoyon növendéke. Jelenleg első éves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori szakán.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!