ERDON Helyi hírek

2018.02.26. 10:02

Hangverseny a nagyváradi filharmóniában Erich Bergel emlékére

Tiszteletreméltó és elvárható kezdeményezésnek voltunk tanúi a filharmónia legutóbbi hangversenyén, melyet Erich Bergel emlékére tartottak. A megemlékezés egyik kezdeményezője Csíky Boldizsár zongoraművész volt. J. Brahms-, R. Strauss- és R. Wagner-művek hangzottak el.

Tiszteletreméltó és elvárható kezdeményezésnek voltunk tanúi a filharmónia legutóbbi hangversenyén, melyet Erich Bergel emlékére tartottak. A megemlékezés egyik kezdeményezője Csíky Boldizsár zongoraművész volt. J. Brahms-, R. Strauss- és R. Wagner-művek hangzottak el.

A meghívott vendégművész a városunkban már többször is koncertező Csíky Boldizsár zongoraművész, a karmester Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó dirigense volt. Húsz éve hunyt el Erich Bergel, a kiváló zenész – karmester, pedagógus, hangszeres, zeneszerző –, akinek a váradi filharmónia és közönsége hálával tartozik azért a kimagasló munkáért, amelyet az itt töltött öt év alatt végzett. Egy szinte teljesen amatőrökből álló együttesből ZENEKART varázsolt. A csütörtöki megemlékezés egyik kezdeményezője Csíky Boldizsár, a hangverseny szólistája volt, aki plakátokból és műsorfüzetekből kiállítást is összeállított a világhírűvé vált Erich Bergel fellépéseiről. A hangverseny dirigense, Romeo Rîmbu is kapcsolódott a megemlékezéshez, hisz hallgatóként részt vett Bergel kurzusain.

A múlt héten, a filharmóniában tartott sajtótájékoztató után hosszan foglalkoztunk Erich Bergel tevékenységével lapunk hasábjain, ezért most csak röviden említjük meg a váradi zenei életben betöltött szerepét. 1955–1959 között volt a Nagyváradi Állami Filharmónia állandó karmestere. Áldásos munkájával megújította a zenei intézmény szimfonikus zenekarának repertoárját, beillesztve a filharmónia műsorába Mozart és Haydn érett stílusú szimfóniáit, Beethoven összes szimfóniáját, de megnyitotta az utat Schubert, Mendelssohn-Bartholdy, Schumann, Brahms, Csajkovszkij összes szimfonikus alkotása előtt is. (Műsorfüzet)

Csütörtök este elsőként Johannes Brahms (1833–1897) 1., d-moll zongoraversenye, op. 15 hangzott el, Csíky Boldizsár zongoraművész és a zenekar tolmácsolásában. Brahms d-moll zongoraversenye több szempontból is egyedülálló a versenyművek irodalmában. Megírására a szerző pályatársának és barátjának, Robert Schumann-nak a tragikus halála után került sor. A felszínes virtuozitást mellőzve, páratlan drámaiságot fejez ki a mű. A szólista, a zenekar és a karmester nagyszerű együttműködésének köszönhetően felemelő zenei élménynek lehettünk részesei. A zongoraművész, a közönség ütemes tapsa nyomán, egy ráadással kedveskedett a hallgatóságnak.

Más világba

A műsor második fele más világba kalauzolt bennünket. Richard Strauss (1864–1949) német zeneszerző Don Juan című szimfonikus költeménye csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben. A művet 24 éves korában komponálta Strauss, és Weimarban mutatták be, 1889-ben, a szerző vezényletével. Megírását Nicolas Lenau osztrák költő verse ihlette – érdemes megemlíteni, hogy nemcsak Richard Strausst, de Hector Berliozt és Liszt Ferencet is komponálásra inspirálta a költő alkotása. Richard Straussnak máig a legnépszerűbb zenekari műve a Don Juan. A szimfonikus költemény semmit sem vesztett spontán hatásából, s a váradi zenekar nagyszerűen tolmácsolta. Zárásként Richard Wagner (1813–1883) Tannhäuser című operájának nyitánya csendült fel. A nagy német zeneszerző 1845-ben mint drezdai udvari karmester fejezte be a Tannhäuser komponálását. Maga a nyitány az opera alapvető témáiból épül fel. Ez az ünnepélyes, hangulatos nyitány kiváltotta a közönség tapsát és elismerését a csütörtök esti, Erich Bergel emlékére rendezett hangversenyen.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!