ERDON Helyi hírek

2012.09.10. 13:03

Hamarosan új évad kezdődik a Filharmóniában

Az új évad programjáról, meghívottjairól, a jegy- és bérletárakról, valamint egyéb kérdésekről esett szó a Nagyváradi Állami Filharmóniában szervezett sajtótájékoztatón.

Az új évad programjáról, meghívottjairól, a jegy- és bérletárakról, valamint egyéb kérdésekről esett szó a Nagyváradi Állami Filharmóniában szervezett sajtótájékoztatón.

Idén is változatos programmal várja a zenekedvelő közönséget a Nagyváradi Állami Filharmónia. Tódor Albert vezérigazgató sajtótájékoztató keretében ismertette a 2012/2013-as évad koncertjeit, amelyeket változatlanul csütörtökönként 19 órai kezdettel tartanak meg. Az évadnyitó hangversenyre szeptember 20-án kerül sor, műsoron Carl Orff: Carmina Burana, szólistákra, énekkarra és zenekarra. Vezényel Romeo Rîmbu, közreműködik Nicoleta Colceiar – szoprán, Valentin Racoveanu – tenor, Cristian Ardelean – bariton, valamint a Filharmónia Énekkara és a Fiat Lux Kórus.

Koncertek

Foica László művészeti igazgató néhány különleges koncertre hívta fel a figyelmet: többek között megemlítette Claude Debussy Fantázia zongorára és zenekarra című darabját, amely november 8-án csendül fel a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából, valamint a december 13-án sorra kerülő koncertet, amelyen Rahmaninov 4., g-moll zongoraversenyét (op. 40) hallgathatja meg a közönség. A 2012/2013-as évad programjából néhány: november 1-jén Mozart Rekviemje lesz hallható, december 20-án J.S. Bach Karácsonyi oratóriuma, 2013. január 10-én lesz az újévi koncert, február 14-én Verdi operagálát tartanak, míg február 28-án a már hagyományosnak mondható Filmzenei fesztivál kerül megrendezésre, valamint japán meghívottak közreműködésével március 21–28. között ismét megszervezik a Tavaszi Fesztivált. Az idei évad is bővelkedik neves külföldi és hazai meghívottakkal. Az évad programján kívül a Városi Művelődési Ház felkérésnek eleget téve a Filharmónia zenekara a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat indítónapján tart egy koncertet, valamint október 12-én a színház termében ünnepi hangversenyre kerül sor Mária királyné szobrának leleplezése alkalmából.

Fiatalokat a koncertterembe

Tódor Albert kiemelte, hogy az idei évad során is nagy hangsúlyt fektetnek majd a fiatal művészek támogatására, valamint a fiatalok zenei oktatását is tovább szeretnék folytatni. A Bihar megyei Tanfelügyelőséggel és a zenetudományi fakultások vezetőivel is szeretnének együttműködni, hogy minél több tanulót és egyetemistát bevonzzanak a leckekoncertekre és a hangversenyekre. Mint Tódor Albert elmondta, szomorú az, hogy Váradon körülbelül nyolcszázra tehető azon fiatalok száma, akik tanulmányaik révén komolyzenével foglalkoznak, mégis elenyészően kevesen látogatják a Filharmónia koncertjeit, a számukra biztosított árkedvezmény ellenére is.

Bérletárak

Az idei évadra (amely 38 koncertet foglal magába) érvényes bérletek ára az ülőhelytől függően 200, 250, 340 és 380 lejbe kerül. Tíz tetszés szerint választható koncertre érvényes bérlet 140 lej, illetve 70 lej kedvezményesen, a leckehangverseny-bérlet a négy tematikus koncertre pedig 24 lejbe kerül (a jegy egy leckekoncertre 7 lejbe kerül). Jegyárak helykategória szerint: 10, 15, 19, 21, illetve 25 lejért vásárolhatók.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!