ERDON Helyi hírek

2017.11.15. 08:44

Hamarosan nyílik a szelektív tározó

A tervek szerint november 16-án nyílik meg a nagyváradi Thurzó Sándor utcán az a szelektív hulladéktározó, ahová a váradiak ingyen szállíthatják el különböző típusú hulladékaikat.

A tervek szerint november 16-án nyílik meg a nagyváradi Thurzó Sándor utcán az a szelektív hulladéktározó, ahová a váradiak ingyen szállíthatják el különböző típusú hulladékaikat.

Lakásfelújításba kezd, de nem tudja, hova tegye a keletkező törmeléket, a kiszuperált bútorokat? Nem tudja, mit kezdjen a lejárt gyógyszerekkel? Nem akarja megvárni az olajgyűjtési akciókat, amikor leadhatja az elhasznált étolajat? Mindezekre a problémákra megoldást jelent a váradi Thurzó Sándor utcán, a körgyűrű feletti közúti felüljáró mellett kialakított hulladéktározó, ahova tizenkét különböző típusú hulladékot szállíthatnak a váradiak, várhatóan már november 15-től. Pálhegyi Zoltán, a város köztisztasági szolgáltatását ellátó RER Ecologic Service vállalat igazgatója a Bihari Naplónak elmondta, a tervek szerint a tározó téli időszakban hétfőtől szombatig reggel kilenctől nyitja meg kapuit, és nyolc órán át lehet majd vinni oda a hulladékot, nyári időszakban pedig reggel nyolctól este nyolcig lesz nyitva. Vasárnaponként a tározó zárva lesz. Pálhegyi Zoltán hangsúlyozta, hogy csak azok a váradi illetőségű polgárok vihetik majd ide hulladékaikat, akiknek van szerződésük a RER-rel, és napra készen ki is fizették a szemétszállítási díjat. A Thurzó Sándor utcai tározóban elhelyezett hulladék tárolásáért a polgároknak nem kell fizetniük.

További tudnivalók

A tározóban tizenkét konténert helyeztek el, mindegyikbe különböző típusú hulladékot lehet majd elhelyezni a nagyváradi helyi tanács által nemrégiben elfogadott szabályzat alapján. Konkrétan veszélyes hulladékokat, textilt, fémet, üveget, műanyagot, papírt és kartont, fát, háztartási cikkeket, elektronikai eszközöket, bútorokat, építkezési törmeléket (olyan építkezésből származóakat, amelyhez nem kell építkezési engedély), növényi eredetű hulladékot, továbbá még működő, használható berendezéseket, eszközöket lehet szállítani. A váradiak maguk vihetik el a hulladékot a gyűjtőtelepre, ahol fel kell mutatniuk az ottani személyzetnek a személyi igazolványukat. A hulladékot a telep munkatársai lemérik, és eligazítják a polgárt, hogy melyik típusú hulladék melyik konténerbe való. Egy alkalommal maximum másfél tonnányi szemetet lehet a tározóba szállítani. Pálhegyi Zoltán elmondta: újrahasznosítható hulladékból illetve textil és elektromos hulladékból, valamint növényi eredetű hulladékból bármekkora mennyiséget átvesznek a polgároktól, tiszteletben tartva az egy alkalommal maximum másfél tonnányi mennyiséget, viszont a többi típusú hulladék esetében korlátozzák az egy személy által egy évben leadható mennyiséget. Eszerint építkezési törmelékből naponta egy köbmétert, évente három köbmétert lehet elhelyezni, bútorzatból egy alkalommal egy szoba, évente pedig négy szoba bútorzatának megfelelő mennyiséget lehet oda szállítani, használt étolajból egy alkalommal maximum tíz litert, évente összesen negyven litert; rovarirtó és festékes kannákból egy alkalommal tíz, évente összesen harminc darabot lehet leadni, egy alkalommal öt, évente tizenöt használt autógumitól lehet megszabadulni, neoncsövekből egyszerre tíz, évente összesen harminc, elemekből egy alkalommal ötven, évente összesen kétszáz darabot lehet elvinni a tározóba, lejárt orvosságokból egyszerre maximum tizenöt dobozt, egy évben összesen hatvan dobozt vesznek át a váradiaktól. Pálhegyi Zoltán kifejtette, erre a megszorításra azért van szükség, mert a tározó kapacitása véges, de hozzátette, hogy ezek csak induló értékek, amelyeken a jövőben változtathatnak is annak függvényében, hogy milyen típusú hulladékból mennyit visznek majd a váradiak a tározóba.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!