ERDON Helyi hírek

2011.11.17. 15:23

Hamarosan lesz szívközpont

Célegyenesbe került a nagyváradi, modern kardiológiai központ létesítésére vonatkozó projekt, a felek aláírták a szerződést. A tervek szerint jövő év második felére már működőképes is lesz.

Célegyenesbe került a nagyváradi, modern kardiológiai központ létesítésére vonatkozó projekt, a felek aláírták a szerződést. A tervek szerint jövő év második felére már működőképes is lesz.

 

Három évvel ezelőtt kezdeményezte Nagyvárad önkormányzata a Viva Anima projektet, számolt be az előzményekről dr. Gheorghe Carp alpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatón. Eredetileg a városi kórházban tervezték létrehozni, mivel akkortájt ott sok volt a kihasználatlan hely. Azonban a váradi egészségügyi átszervezés nyomán megváltoztatták a helyszínt, ugyanis immár a Megyei Kórház bizonyult megfelelőbbnek. A projekt teljes értéke több mint kétmillió euró, ennek legnagyobb részét az Európai Unió biztosítja. A fő haszonélvező a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, illetve a hatáskörébe tartozó Megyei Kórház, a partner pedig a Debreceni Egyetem.

 

Holtponton volt

 

Az alpolgármester kihangsúlyozta dr. Jagamos Endre debreceni szívsebésznek, a projekt magyaroroszági felelősének közreműködését a terv megvalósításában. Mint később Marcel Boloș, a polgármesteri hivatal fejlesztési igazgatója fogalmazott, „Jagamos doktor bebizonyította, mennyire jó orvos, hiszen nemegyszer újraélesztette a projektet, amikor úgy tűnt, hogy holtpontra jutott”.

Amint az alpolgármester elmondta, még két és fél hónappal ezelőtt bizonytalan volt, hogy sikerül-e aláírni a projektet. Most másfél év áll rendelkezésükre, hogy a központot létrehozzák. „A 18 hónapot túl soknak találjuk, úgyhogy reméljük, a jövő év második felében már működőképes lesz” - jelentette ki Carp.

 

Minden adott

 

Dr. Jagamos Endre elmondta: Kolozsváron született és húsz éve dolgozik szívsebészként. Sokáig Magyaroroszágon tevékenykedett, később pedig Svédországban és Norvégiában. „Köszönöm a meghívást és a lehetőséget, hogy az itteni betegeknek is európai színvonalú ellátást biztosítsunk” - mondta a szívsebész, aki a későbbiek során adatokkal is szolgált: a szív és érrendszeri megbetegedések, köztük a szívinfarktus Európa első számú gyilkosai, s nálunk a szívinfarktus nyomán történő elhalálozás ötször nagyobb, mint Európa többi részén. Míg Svédországban a szívinfarktuson átesettek 80-85%-a már az első órában megkapja a sokszor életmentő kezelést, nálunk ez az arány jelenleg 5%. „Nagyváradon a politikai akarat is segítségünkre volt abban, hogy áthágjuk az akadályokat. Jelenleg megvan a pénz és megvan a helyszín, s a nagyváradi orvosok megkapják a szükséges képzést is ahhoz, hogy európai színvonalon láthassák el az itteni betegeket” - mondta a szívsebész, aki Cseke Attila volt egészségügyminiszter szerepét is kihangsúlyozta.

 

A csoport

 

A későbbiek során pedig elmondta: jó lenne, ha a váradi központban kezelt betegek egyesületet alkotnának, hiszen a külföldi tapasztalat azt mutatja, hogy a páciensek nagy erőt képviselnek. A projekt fontos részét képezi az, hogy húsz orvos részesül majd megfelelő képzésben a debreceni Auguszta szívközpontban – s ez talán fontosabb, mint a felszerelés és a modern kórtermek, hiszen egy jó orvoscsoport nélkül nem működhetne a központ, fejtette ki a szívsebész. Megtudtuk: maga Jagamos doktor is a nagyváradi csapatban fog dolgozni, kezdetben koordinátorként, majd sebészként is, emellett pedig továbbra is munkát vállal majd a debreceni klinikán.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!