ERDON Helyi hírek

2017.10.02. 09:27

Gyermekgyógyászati kötet eredeti képekkel

Félezer eredeti fotó és harminc év gyermekgyógyászat tapasztalata –így összegezhetnénk röviden dr. Ritli László Illusztrált gyermekgyógyászati kórtünettan című könyvét, melynek bemutatója péntek délután, az Illyés Gyula könyvesboltban volt. A szerzővel Szűcs László beszélgetett.

Félezer eredeti fotó és harminc év gyermekgyógyászat tapasztalata –így összegezhetnénk röviden dr. Ritli László Illusztrált gyermekgyógyászati kórtünettan című könyvét, melynek bemutatója péntek délután, az Illyés Gyula könyvesboltban volt. A szerzővel Szűcs László beszélgetett.

A könyv ötlete már akkor megfogalmazódott benne, amikor még nem is volt orvos – mondta el dr. Ritli László nagyváradi gyermekgyógyász, szakpolitikus, volt egészségügyi miniszter a az Illyés Gyula könyvesboltban megtartott pénteki könyvbemutatón. A szerző Szűcs Lászlóval, a Várad kulturális folyóirat igazgatójával beszélgetett nem csak a kötetről, de a gyermekgyógyászattal kapcsolatos egyéb témákról is.

Szűcs László előrebocsátotta: a könyv sok tekintetben rendhagyó, már csak azért is, mert román nyelvű szakkönyvként a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg. Amikor Ritli László megkereste, még  ő sem gondolta, hogy ez lesz belőle – mint bevallotta, arra gondolt, hogy egy életrajzi kötet készül. Gondozása is rendhagyó feladat volt – hiszen nem lehetett sem hozzátenni, sem elvenni belőle (nem úgy,mint egy novellás, vagy verses kötet esetén), s míg utóbbiakban egy-egy hiba sokszor észrevétlen marad, itt nem szabad ilyesminek előfordulnia.

Megmutatja a tüneteket

Kérdésre válaszolva dr. Ritli László elmondta: már orvostanhallgató korában megfogalmazódott benne, hogy ő nem úgy tanítaná a tünettant, ahogy tanárai. Kevéssé célravezető, ha a tüneteket szavakkal írják le, hiszen amikor később találkozott velük, nem is hasonlítottak a tanultakhoz. Pedig a tünettan az orvostudomány alapja, korántsem elegendőek az elsajátításához az egyetemi évek. A most megjelent kötet összeállításakor ezért arra helyezte a hangsúlyt, hogy meg is mutassa a tüneteket az olvasóknak. Az évek során általa, valamint a kötet társszerzői (dr. Virginia Băican, dr. Amalia Chebeleu, dr Gabriela Miculschi, dr. Cristian Sava) által készített fekete-fehér és színes orvosi fotó közül válogatta ki azt az ötszázat, mellyel a kötetet illusztrálta. Egyúttal arra is gondja volt, nehogy felismerhetőek legyenek a páciensek.

Különbségek

A hiánypótló könyv első sorban az orvostanhallgatóknak szól, de bármelyik orvos hasznát veheti, akár az idősebb kollégák is, mondta el. A későbbiek során kitért arra, hogy bár az orvosképzés általános, ugyanazon betegség – például a tüdőgyulladás – esetében a tünetek nagyon eltérőek az újszülöttek, csecsemők, kisgyerekek, fiatal felnőttek és idősek esetében. Ezzel együtt gyermek kórtünettant országos szinten csak két-három központban tanítanak, többek között itt Váradon. Évtizedekbe telik, amíg az orvos megtapasztalja a tüneteket, ez a könyv viszont lerövidítheti a folyamatot, hangzott el.

Változások

A kötet azt mutatja meg, amit a betegségből látni lehet – s a fényképeket kibővítette röntgen-, MRI, CT és szövettani felvételekkel. Egyúttal azt is tárgyalja, hogyan lehet egy-egy tünetből kiindulva felállítani a diagnózist. A kórismézés változásokon ment át, míg korábban az orvos először is elbeszélgetett a pácienssel és megvizsgálta, majd analízisekre küldte, mostanában a sorrend fordított, pedig – vallja dr. Ritli László – a beteg megvizsgálásánál semmi sem fontosabb. Később, kérdésre válaszolva, kifejtette: az a jó orvos, aki a szakmai tudás mellett képes jó kapcsolatot teremteni a beteggel, a hozzátartozókkal, a kollégákkal, s mindeközben betartja a deontológia szabályait.

Fejlődés

Szűcs László kérdéseire válaszolva dr. Ritli László kifejtette: olyan betegségek, melyek évtizedekkel ezelőtt a halálos ítélettel voltak egyenlőek – például a leukémia- ,ma már nyolcvan-kilencven százalékban gyógyíthatók. Orvosként fontos észrevenni az újdonságokat, s el is sajátítani ezeket. Ez folyamatos kihívás az orvosok számára, azért is, mert ha elsőként alkalmaznak egy módszert és nincs sikerük elsőre, akkor nagyon nagy bajban vannak. Szólt az oltások fontosságáról is, melyek egyebek mellet a diftéria és a gyermekbénulás megszüntetéséhez vezettek, s arról, hogy ezek akár ismét megjelenhetnek, ha az oltásokat elhanyagoljuk. Fontos a szakmai felvilágosító munka, s szigorú rendelkezéseket kell hozni, hiszen az epidemiológia nem a demokráciáról szól.

Azt is megemlítette: a hazai egészségügyben hiányzik a kontinuitás, a radikális átalakításokhoz pedig nem elég egy mandátum. Elsődlegesen fontos a pénz racionális felhasználása és a szakemberek nevelése.  A beszélgetést követően a szerző dedikálta a kötetet.

Előkészületben

A most megjelent könyv eredeti megközelítésben veszi sorjába a bőr, a csont, a szív, az érrendszer megbetegedéseit, a malignus elváltozásokat, a tüdőgyógyászati, hematológiai megbetegedéseket. Mint megtudtuk, előkészületben van a gyermekgyógyászati kórtünettan második kötete is – a legnehezebb feladat a fotók kiválasztása a több mint nyolcezer közül, melyeket az évek során készített. Ebben a vese, a szív, az emésztőrendszer, az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek megbetegedései szerepelnek majd. Az Europrint nyomdában készült első kötetet a teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban lehet megvásárolni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!