ERDON Helyi hírek

2017.04.18. 14:32

Giuseppe Verdi remekműve a filharmóniában

Csütörtök este a nagy olasz zeneszerző, Giuseppe Verdi egyik csodálatos alkotása, a Requiemje csendült fel a nagyváradi állami filharmónia Enescu-Bartók koncerttermében. Egy újabb kitűnő zenei élményben részültek mindazok, akik résztvettek a csütörtök esti hangversenyen.

Csütörtök este a nagy olasz zeneszerző, Giuseppe Verdi egyik csodálatos alkotása, a Requiemje csendült fel a nagyváradi állami filharmónia Enescu-Bartók koncerttermében. Egy újabb kitűnő zenei élményben részültek mindazok, akik résztvettek a csütörtök esti hangversenyen.

A vokál-szimfonikus hangverseny meghívott vendégművészei Barabás Zsuzsa (szoprán), Sidonia Nica (alt), Szerekován János (tenor – Magyarország), Dan Popescu (basszus) voltak, közreműködött a filharmónia énekkara – karigazgató Lászlóffy Zsolt. A karmesteri teendőket Romeo Rîmbu, az állami filharmónia állandó dirigense látta el. A hangverseny kezdete előtt Tódor Albert főigazgató egy húsvéti ajándékcsomagot nyújtott át a közönség soraiban egy adott helyen ülő hölgynek, majd románul és magyarul kellemes húsvéti ünnepeket kívánt mindenkinek.

Giuseppe Verdit (1813–1901) főleg mint az opera műfajának kimagasló komponistáját ismerjük, azonban a zeneszerző más műfajokban is alkotott. Ezek közül csütörtökön a gyászmiséjét, a Messa da Requiemet hallhattuk, amely 1874-ben íródott. A rekviem az 1868-ban elhunyt és Verdi által nagyon tisztelt olasz zeneszerző, Gioachino Rossini, de még inkább Alessandro Manzoni romantikus költő, irodalmár halálához kötődik (1873). A költő halálának első évfordulóján, 1874-ben mutatták be a milánói San Marco székesegyházban, Verdi vezényletével. A bemutató óriási sikert aratott Verdi számára, ezért a Requiemet három nap múlva a Scalában is bemutatták.

Műsorra volt tűzve

A váradi komolyzene-kedvelők számára nem ismeretlen ez a Verdi-mű, hiszen az elmúlt években többször is szerepelt hangversenyek műsorán. A mostani előadása – nyugodt szívvel leírhatom – csodálatos volt. Igazi örömöt szerzett számunkra, hogy a húsvéti ünnepek előtt egy ilyen nagy sikerű hangversenyben részesülhettünk. A négy szólóénekes: Barabás Zsuzsa, Sidonia Nica, Szerekován János, Dan Popescu, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagjai, a jól felkészült énekkar felejthetetlen estét nyújtott a hallgatóságnak. A sikerhez nagyban hozzájárult a tapasztalt karmester, Romeo Rîmbu, aki vérbeli dirigense volt az egyáltalán nem könnyű, változatos zeneműnek, melyet nagy átéléssel vezényelt. Arra is volt gondja, hogy a hangverseny végén a színpadra invitálja Lászlóffy Zsolt karigazgatót, hiszen a filharmónia énekkara nagyban hozzájárult a felemelő zenei élményhez. A közönség hosszan tartó tetszésnyilvánítással jelezte az elismerését, zúgott a taps az Enescu–Bartók koncertteremben.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!