ERDON Helyi hírek

2010.02.04. 16:10

Gasztronómiai együttműködés két iskola között

<p>Bihar megye - Csütörtökön délben a Mihai Viteazul Főgimnáziumban tartották meg a Gastro-reform elnevezésű program megnyitóját, mely a nagyváradi és a berettyóújfalui Eötvös József Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola részvételével zajlik.</p>

A közös projektet az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából finanszírozzák, és része a 2007-2013 között zajló román-magyar határok feletti együttműködésnek. A Hagyomány és reform az élelmezésben alcímű program összértéke 123.799 euró, és a Két ország - egy cél - közös siker mottó jegyében zajlik. A mintegy 250 fős diák-gárdát a nagyváradi iskola pedagógusi gárdájából a következők irányítják: Nógrádi Márta, Erdei Georgeta, Filimon Ruben, Kusnyer Vasile, Nagy Aurelia, Radu Florica, Pop Teodora és Catona Valeria.

Program több lépcsőben

A résztvevők célja úgy reformot vinni a gasztronómiába, hogy közben gondot fordítanak a hagyományőrzésre is, ugyanakkor annak hangsúlyozása, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás a megfelelő életminőség kialakításának szempontjából. A program több lépcsőben zajlik. Például közvélemény kutatás folytatnak annak felmérésére, hogy a lakosság mennyire van tisztában az egészséges táplálkozás mibenlétével és fontosságával; hagyományos és reform ételek receptjeit gyűjtik egybe, kialakítva egy kétnyelvű recept-tárat; előadások és főzőversenyek szervezésével hívják fel a diákok figyelmét a helytelen étkezési szokások megváltoztatásának szükségességére; a témához kapcsolódó tapasztalatcseréket és kirándulásokat szerveznek a két iskola tanulóinak részvételével.

A programban gyűjtött ismereteket végül összegzik, és oktatási célra hozzáférhetővé teszik a tanárok, diákok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!