ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 16:03

Gasztro Tour: az ízek nyomában

<p>Szatmár megye - A Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 - keretén belül megvalósuló Gasztronómiai utazás Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben című projekt vezetője a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség, míg a projekt partnerei a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács tudtuk meg Kinál Márta projektmenedzsertől.</p>

A 148 760 euró összértékű pályázat Szatmár Megyei Tanácsra hárulandó része 36 510 euró. A projekt általános célja a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékre kiterjedő térség turisztikai ismertségének növelése a gasztronómiai értékek feltárásán alapuló, 6 gasztronómiai út kialakításával, ehhez megfelelő marketing eszközök alkalmazásával, rendezvényekkel és speciális akciókkal. A külön-külön kevésbé hasznosítható turisztikai potenciálok hálózatba történő integrálása nemcsak a partnereknek jelentene fejlődést, hanem az egész térségben kézzelfogható eredményeket hozna. A határmenti régióban található turisztikai szervezetekkel, intézményekkel való együttműködés a természeti értékekre és az épített kulturális-történelmi örökség egyedülálló összhangjára épít. „A két megyében található gasztronómiai értékeket, fesztiválokat kívánjuk egységes láncolatba kapcsolni, megismertetni és turisztikai termékként kínálni a célcsoport számára, amelyre még a térségben nem volt példa – hangsúlyozta Kinál Márta.

Marketing eszközök, rendezvények

A pályázat keretén belül reklámfilmeket, kiadványokat, szórólapokat, információs táblákat és receptgyüjteményt készítenek a pályázók, ugyanakkor két nagyszabású gasztronómiai fesztivál szervezésére is sor kerül. Az első az egyedülálló turisztikai program keretei között megrendezésre kerülő Nyiregyházi Gasztronómiai Fesztivál Gasztronómiai fesztivál Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye ízeivel címmel. Az eseményre június 11-én Sóstón (Nyíregyháza) a Blaha Lujza sétány (a Krúdy Vígadó mellett) kerül sor 10 és 22 óra között. A rendezvény keretén belül a két megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye) hagyományos íz világát mutatják be, hagyományőrző műsorok és népzenei koncertek kíséretében.

A június elejei főző „versenyen 13 magyarországi és 7 szatmár megyei csapat vesz részt, ahol több specialistából álló zsüri a töltött káposztát fogja díjazni. A versenyen minden csapatnak a tájegységére jellemző ételsort kell elkészíteni, de a töltött káposzta minden csapatnak kötelező menüpont lesz. A helyszínre látogatóknak 11 és 15 óra között lehetőségük nyílik a csapatoknál ételt kóstolni, ehhez a regisztrációs pultnál fejenként 2 darab kóstolójegyet kapnak, amellyel két helyszínen levest és/vagy főételt, és/vagy „desszertet” kóstolhatnak meg.

A második gasztronómiai jellegű rendezvény Turcbányán (Szatmár megye) „Puliszka fesztivál" címmel kerül megszevezésre valamikor szeptember elején, ismertette a projekt részleteit Kinál Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!