ERDON Helyi hírek

2018.03.26. 09:35

Fuvola- és hegedűverseny a nagyváradi filharmóniában

A VIII. Tavaszi Fesztivál keretében zajlott a szokásos csütörtöki hangverseny a múlt héten a váradi filharmóniában. A fesztivál fiatal előadóművészeknek nyújt fellépési lehetőséget, a vendégszólisták, hagyományosan, az idén is többnyire Japánból érkeztek.

A VIII. Tavaszi Fesztivál keretében zajlott a szokásos csütörtöki hangverseny a múlt héten a váradi filharmóniában. A fesztivál fiatal előadóművészeknek nyújt fellépési lehetőséget, a vendégszólisták, hagyományosan, az idén is többnyire Japánból érkeztek.

 

A Nagyváradi Állami Filharmónia évente ebben az időszakban rendezi az immár hagyománynak örvendő Tavaszi Fesztivált. Egy Japánban – Oszakában – élő román hegedűművész, Ciprian Marinescu és a váradi zenei intézmény irányítói kitűnő együttműködésének köszönhetően jöhetett létre ez a zenei esemény. A váradi filharmónia minden évben fellépési lehetőséget nyújt a fiatal japán előadóművészeknek. Így volt ez csütörtökön is, amikor Ando Fumiko fuvolaművész és Ivabucsi Haruko hegedűművész tolmácsolta Reinecke fuvolaversenyét, illetve Csajkovszkij hegedűversenyét, a vendégkarmester pedig Constantin Grigore volt.

Elsőként Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) német zeneszerző Váradon gyakran hallható műve, a Hebridák nyitány hangzott el, a szimfonikus zenekar előadásában. Mendelssohn 1829-ben tett angliai-skóciai utazásának az úgynevezett Skót szimfónia alapötlete mellett egyéb zenei impulzus is köszönhető. E zordon romantikus északi táj ihlette a Hebridák avagy Fingal barlangja című nyitány megírását, 1830-ban. A kompozíciót két év múlva, átdolgozott formában mutatták be Londonban.

A továbbiakban Carl Reinecke (1824–1910) német zeneszerző D-dúr fuvolaversenye, op. 283 csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, Ando Fumiko fuvolaművész tolmácsolásában. Reinecke ezt a fuvolaversenyt 1910-ben írta, és a kor nagy német fuvolaművészének, Maximilian Schwedlernek ajánlotta. Csütörtök este Ando Fumiko előadásában hallgathattuk meg a versenyművet. A fiatal japán előadóművész szakmai tevékenységéről a műsorfüzetből tájékozódhattunk: a Japánban végzett tanulmányai után Párizsban képezte magát, s az évek folyamán több országban is fellépett, lemezei is megjelentek. Csütörtök este is mindent megtett, hogy érvényesítse fuvolatudását, s bár úgy érzem, ha nem is a legmagasabb fokon, de ez sikerült, amint a közönség hosszan tartó tapsa is igazolta.

Csajkovszkij hegedűversenye

Szünet után Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) D-dúr hegedűversenye, op. 35 csendült fel, Ivabucsi Haruko japán szólista tolmácsolásában. Ez a Csajkovszkij-darab, melyet a zeneirodalom egyik gyöngyszemének tartanak, többször is szerepelt már a váradi filharmónia műsorán. Nemrég a fiatal Remus Rîmbu hegedűművész előadásában hallgathattuk meg. A nagy orosz zeneszerző 1878-ban, mindössze harminc nap alatt komponálta a művet. Többen is véleményt nyilvánítottak róla, köztük Auer Lipót (Leopold von Auer) magyar származású hegedűművész, s ő úgy vélte, hogy a darabot nem lehet eljátszani. A bemutató mégis megtörtént: New Yorkban kissé átdolgozva vitték koncertpódiumra. Az eredeti formájában 1881-ben mutatták be Bécsben a hegedűversenyt, s azóta sikere töretlen, szinte minden hegedűművész igyekszik felvenni a repertoárjába ezt a virtuóz versenyművet. A Japánból érkezett Ivabucsi Haruko felkészülten adta elő, a hallgatóság nagy megelégedésére; briliáns játékát hosszan tartó tapssal köszönte meg a filharmónia közönsége.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!