ERDON Helyi hírek

2017.11.23. 09:48

Frissítik a váradi filharmónia repertoárját

Lehetőség szerint újabb és/vagy itt kevésbé ismert műveket is műsorra fog tűzni a jövőben a nagyváradi filharmónia. Mint a tegnapi tájékoztatójukon elmondták, folyamatosan frissíteni akarják a repertoárt.

Lehetőség szerint újabb és/vagy itt kevésbé ismert műveket is műsorra fog tűzni a jövőben a nagyváradi filharmónia. Mint a tegnapi tájékoztatójukon elmondták, folyamatosan frissíteni akarják a repertoárt.

Folytatja újításainak sorozatát a váradi filharmónia. Az intézmény részéről Foica László a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: amit az idényindító tájékoztatón már előrevetítettek, az mostanában valósul meg. Frissítik ugyanis a repertoárt, a klasszikusok mellett újabb és/vagy itt kevésbé ismert műveket is műsorra fognak tűzni a jövőben. Ennek sorába illeszkedik az, hogy a soron következő, azaz mai hangversenyen E. MacDowell egyik művét is játszák.

Vendégek

Ennek műsorra vételét az est szólistája, Nicolae Mihăilă javasolta, aki a tájékoztatón elmondta: MacDowell nálunk nem ismert szerző. Nyugat-Európában és Amerikában viszont egyre gyakrabban adják elő műveit – tette hozzá Foica László. A mai koncert is 19 órakor kezdődik az Enescu-Bartók hangversenyteremben – műsoron tehát: Fr. Schubert - D-dúr nyitány olasz stílusban, D. 590; E. MacDowell - 2., d-moll zongoraverseny, op. 23 (bem.); A. Dvořak: VIII., G-dúr szimfónia, op. 88.

A szólista zongorista be is mutatkozott a sajtóbeszélgetésen. Nicolae Mihăilă Nagyváradon született 1992-ben. Nyolcesztendős kora óta a Nagyváradi Zenelíceumban tanult zongorázni, Fekete Erzsébet tanárnővel. Koncertező szólistaként tízévesen debütált Joseph Haydn D-dúr zongoraversenyével, a Nagyváradi Filharmónia zenekarával, Iosif Conta vezényletével. 2012-ben felvételt nyert a londoni Guildhall School of Music and Drama-ba, ahol Ronan O’Hora zongoraművész keze alatt tökéletesíti tovább zenei tudását. Az ifjú zongorista mögött már jelentős zenei pálya áll, hiszen különböző hazai és nemzetközi díjat és további szakmai elismerések sorát nyerte el. Koncertrepertoárja több jelentős zongoraversenyt tartalmaz: Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg, Rahmaninov, Addinsell, MacDowell, valamint egy valódi különlegességet, Carl Filtsch Koncertdarabját, melyet 2008-ban, 164 év után, országos premierként adott elő a szebeni Carl Filtsch Nemzetközi Fesztiválon. Jelenleg Londonban tanul, és mint megjegyezte, hat éve ritkán jár itthon, és úgy tűnik neki, Várad sokat fejlődött mostanában.

Az esten Vlad Conta fog vezényelni, ő is bemutatkozott tegnap. Ő 1972-ben elhagyta Romániát, és csak 2000-ben költözött vissza. A karmester zongorát és vezénylést a genfi Konzervatóriumban (Svájc), a sienai Accademia Musicale Chigiana (Olaszország) és a salzburgi Mozarteum Egyetemen (Ausztria) tanult olyan neves professzoroktól, mint Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi és Franco Ferrara.

Ő most jár először Váradon, bár mint mondta, nincs ennek különösebb oka, nem is tudja, miért nem jött eddig, annál is inkább, hogy amúgy aradi származású, ott töltötte gyerekkorát.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!