ERDON Helyi hírek

2014.11.02. 12:19

Francia zeneművek a filharmóniában

Csütörtök este a hagyományos nagyváradi hangversenyesten két rangos vendégművészt is köszönthettünk: az osztrák Jörg Birhance karmestert és Matei Ioachimescu fuvolaművészt. Az utóbbi visszatérő vendég, hiszen tavaly is koncertezett városunkban.

Csütörtök este a hagyományos nagyváradi hangversenyesten két rangos vendégművészt is köszönthettünk: az osztrák Jörg Birhance karmestert és Matei Ioachimescu fuvolaművészt. Az utóbbi visszatérő vendég, hiszen tavaly is koncertezett városunkban.

Az első zenemű, amely felcsendült a filharmónia koncerttermében, Maurice Ravel (1875-1937) francia zeneszerző Couperin sírja című műve volt. Amint a címéből is következtethető, a zenemű nem vidám témát dolgoz fel. Ravel 1914-ben kezdte komponálni a zongoraciklust; a háború kitörése után, 1916-ban ő maga is felöltötte az egyenruhát, s 1917-ben megromlott egészségi állapota miatt szerelt le - ez után fejezte a Couperin sírját, s tételeit a háborúban elhunyt bajtársai emlékének szentelte. 1920-ban mutatták be Párizsban. Az eredetileg hat tételből álló zeneműből Ravel négyet kis zenekarra is hangszerelt, ez hangzott el csütörtök este a filharmóniában.

Ezt követően igazi élményben részesített bennünket Matei Ioachimescu fuvolaművész játéka; Jacques Ibert (1890-1962) francia zeneszerző fuvolaversenyét tolmácsolta. A fuvolaverseny a zeneszerző egyik legnépszerűbb alkotása; 1934-ben, Marcel Moyse fuvolaművész számára komponálta. A versenymű tételei: I. Allegro - II. Andante - III. Allegro scherzando. Matei Ioachimescu, akivel a nagyváradi közönség már máskor is találkozott, a Bécsi Zenei Egyetemen tanult, s a bécsi Yehudi Menuhin Társaság művésze. A fiatal fuvolaművész igazi mestere hangszerének, játékával lenyűgözte a hallgatóságot, amit a véget érni nem akaró taps is jelzett. Az előadóművész egy ráadással is kedveskedett az őt ünneplő közönségnek. Az elhangzott mű tolmácsolásában a filharmónia zenekara, az Ausztriából érkezett Jörg Birhance karmester és Matei Ioachimescu igazi zenei élményben részesítették a hallgatóságot.

A tenger

A hangverseny második felében Claude Debussy (1862-1918) A tenger - három szimfonikus vázlat című zeneművét hallgathattuk meg. A tengert Debussy legjobb szimfonikus költeményeként tartják számon; komponálásakor már évek óta vonzotta a témakör: a víz és annak állandó változása. A tenger alcíme három szimfonikus vázlat, tételei a következők: Hajnaltól délig a tengeren, A hullámok játéka, A szél és a tenger párbeszéde. A művet 1905. október 15-én mutatták be a párizsi Lamoureux koncertteremben, s a bemutatót a közönség hűvösen fogadta. Később, 1909 augusztusában aratott igazi sikert, amikor a Colonne koncertteremben maga Debussy dirigálta a zenekart. A csütörtök esti hangverseny újabb sikert és újabb felemelő élményt jelentett mindenki számára.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!