ERDON Helyi hírek

2014.08.19. 11:23

Forrásmegvonás a Néppártnak?

Az egyik erdélyi hírportál szerint annyira ellenezte egy EMNP-s államelnök-jelölt indítását az idei romániai választáson Orbán Viktor, hogy forrásmegvonással fenyegette meg a Néppártot.

Az egyik erdélyi hírportál szerint annyira ellenezte egy EMNP-s államelnök-jelölt indítását az idei romániai választáson Orbán Viktor, hogy forrásmegvonással fenyegette meg a Néppártot.

A transindex.ro kolozsvári magyar hírportál nevét elhallgatni kívánó forrásra hivatkozva azt írta: annyira ellenezte egy EMNP-s államfő-jelölt indítását az idei romániai választáson Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy forrásmegvonással fenyegette meg a pártot. A politikai tömörülés ezen szándékáról állítólag a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványoson) szerzett tudomást a kormányfő, aki hiába helyezett kilátásba pénzügyi szankciókat, a Néppárt mégis jelöltet indított Szilágyi Zsolt alelnök személyében. A honlap szerint ugyanakkor azt követően, hogy Kelemen Hunor múlt héten Budapesten találkozott a miniszterelnökkel, Szilágyi Zsolt írásban találkozót kért Orbán Viktortól, azonban kérése vissza lett utasítva. Mindezzel kapcsolatban kedd délelőtt Szilágyi Zsolt álláspontjára is kíváncsiak voltunk, azonban a politikus nem akart nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy délutáni sajtótájékoztatóján kifejti ezzel kapcsolatos véleményét.

Nem foglalkozik

Orbán Viktor és Kelemen Hunor a múlt héten az Országházban találkozott egymással, melyen a kormányfő Kelemen Hunornak sok sikert kívánt. Kijelentette: arra számít, hogy megerősödik a magyar közösség súlya a román belpolitikában, valamint ésszerűbb alapokra lehet helyezni a magyar- román kapcsolatokat.

A novemberi államelnök-választásról Kelemen Hunor elmondta: „ebben az időszakban egész Románia figyel, éppen ezért szélesebb körben mutathatjuk meg az erdélyi magyar közösség törekvéseit, érdekeit. Ez a legjobb alkalom arra, hogy elmondjuk, kik vagyunk, és mit akarunk. El kell mondanunk a román többségnek, hogy mi, magyarok dolgozó, adózó, értékteremtő polgárai vagyunk ennek az országnak, de saját hagyományaink, értékeink és érdekeink vannak. Azért is fontos, hogy jelöltet állítsunk, mert a román politikusok, pártok között egy sincs, amely az erdélyi magyarok specifikus kérdéseire megfelelő választ adna.” A szövetségi elnök a találkozón arra is kitért, az erdélyi magyar embereknek meg kell mutatniuk, hogy egy erős közösséget jelentenek, hogy minket nem lehet megkerülni, amikor az ország jövőjéről döntenek. Szerinte ezért nem lehetséges az, hogy a választások első fordulójában román jelöltet támogassanak az erdélyi magyarok. „Egységes fellépésünkkel akár azt is eldönthetjük a második fordulóban, hogy ki lesz Románia elnöke, és hogyan fogunk élni a következő öt évben. Az elnökválasztás tehát jó alkalom arra is, hogy megmutassuk közösségünk erejét” – hangsúlyozta.

A hét elején ugyanakkor Kelemen Hunor a Kossuth Rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: a kampányban nem fog Szilágyi Zsolttal foglalkozni, van neki dolga elég. A magyar választókat akarja megszólítani, a románokkal pedig párbeszédet szeretne folytatni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!