ERDON Helyi hírek

2013.10.22. 10:02

Fontos, hogy megismerjük önmagunkat

Október 21-én délután tartották meg a Vagyok, aki vagyok című interaktív önismereti kiállítás megnyitóját a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

Október 21-én délután tartották meg a Vagyok, aki vagyok című interaktív önismereti kiállítás megnyitóját a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

A PKE dísztermében helyet kapó önismereti kiállítás ötlete a Debreceni Egyetem lelkészeitől Arany Barbarától és Püski Dánieltől származik. A tárlat megnyitóját a díszterem előtti csarnokban tartották meg, amelyet követően a jelenlevők végigjárhatták a kiállítás kilenc útját. A megnyitón résztvevőket Ráksi Lajos a PKE egyetemi lelkésze köszöntötte, megköszönve az önkéntes egyetemi hallgatóknak a kitartó munkát, mely során összeállították a tárlat anyagát. „A mindenkori emberre jellemző, hogy sokszor elveszettnek érzi magát a világban, és megkérdezi, ki is vagyok valójában. A tárlat kilenc úton keresztül próbálja rávezetni a résztvevőket e kérdések megválaszolására”- mondta el. A tárlat megnyitón jelen volt Tőkés László, a PKE Alapítók Tanácsának elnöke, aki gratulált a PKE Egyetemi Gyülekezetének, a megvalósításért, valamint az ötletgazdáknak és a kivitelező Debreceni Református Egyetemi Gyülekezetnek, hogy lehetővé tették a tárlat határon túli bemutatását.

Én keresés

Tőkés László az interaktív kiállítás játékos eszközeire hívta fel a figyelemét, amelyek rávezetik a fiatalokat az élet alapvető kérdéseire, problémáira. A közösségi és fogyasztói kultúrában élő ifjúság nagymértékben ki van szolgáltatva a világnak, a virtuális világban élők passzív részeseivé válnak a megélni való életnek, mások befolyásolják döntéseiket. Ezért is fontos a kiállítás, hiszen nem kész válaszokat ad, hanem a kérdezve felelés módszerét alkalmazza, saját válaszokat provokálva ki a nézőből – hangzott el. „Az énkeresés életre szóló folyamatában nagyon fontos az önmagunkra találás, de véleményem szerint ez csak a másokkal való azonosulás keretében történik meg, törekednünk kell a kollektív identitás megtartására is. Előbb saját önazonossági bázisunkat kell megtalálnunk ahhoz, hogy kimerészkedjünk a multikulturalizmus világába. Ilyen értelemben nagyon fontos a határon túli magyarság újrahonosítása, ami egyfajta lelki honosítást jelent”- tette hozzá végezetül Tőkés László.

Kilenc út

Püski Dániel a kiállítás egyik ötletgazdája elmondta, hogy tárlat Nagyvárad után Szegeden, Budapesten, Pécsen, Veszprémben mutatják be, és jövőre remélhetőleg Kolozsvárra is eljut. „Úgy gondolom, hogy az Istennel való kapcsolatban tudjuk megérteni önmagunkat is. A kiállítás kilenc útján végighaladva olyan kérdésekkel találkozunk, amelyek elgondolkodtatnak, és amelyek megválaszolásával képet kaphatunk arról, kik is vagyunk. Minden útvonal a templomban ér véget, ahol van idő és tér csendben újragondolni a dolgokat.”- tette hozzá Püski Dániel. A megnyitót követően a résztvevők végigjártak egy vagy akár több utat is. A tárlat október 26-ig, szombatig látogatható 9-19 óra között a PKE dísztermében.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!