ERDON Helyi hírek

2018.03.27. 10:06

Folytatódik a VIII. Tavaszi Fesztivál

A VIII. Tavaszi Fesztivál második hetében a váradi filharmónia két szimfonikus és egy kamarakoncerttel várja a komolyzene kedvelőket. Tegnap a fesztivál utolsó koncertjeinek fellépői mutatkoztak be.

A VIII. Tavaszi Fesztivál második hetében a váradi filharmónia két szimfonikus és egy kamarakoncerttel várja a komolyzene kedvelőket. Tegnap a fesztivál utolsó koncertjeinek fellépői mutatkoztak be.

A ma esti szimfonikus koncerten Bach, Haydn és Gerald Finzi művei hangzanak fel Aoshi Yoshida (hegedű), Nagy Kálmán (hegedű), Yukako Tamura (zongora) és Yumiko Nagira (klarinét) szólisták fellépésével. Vezényel Tiberiu Soare, a Bukaresti Nemzeti Opera karnagya, aki többek között olyan neves zenekarokkal dolgozott együtt, mint a londoni Royal Philharmonic Orchestra, a bécsi Volksoper Orchester, vagy a Los Angeles-i Broad Stage Festival Orchestra. Műsoron szerepel Bach d-moll hegedű kettősversenye (BWV 1043, I. és III. Tétel), Haydn D-dúr zongoraverseny (HOB XVIII:11), és Finzi Klarinétversenye (op. 31), utóbbi először fog felhangzani Nagyváradon. Az est legfiatalabb szólistája a mindössze 9 éves Yukako Tamura, aki ötéves kora óta zongorázik, de ez lesz az első alkalom, hogy zenekar kíséretében lép fel.

Kamarakoncert

Szerda este héttől kamarakoncert lesz, szólistaként fellépnek: Ciprian Marinescu (hegedű), Răzvan Suma (gordonka), Daniel Goiţi (zongora) és Mariko Tamura (szoprán), utóbbi mellesleg a kedden fellépő kislány édesanyja. Műsoron: Beethoven 3., A-dúr gordonkaszonátája (op. 69), F-dúr románc hegedűre és zongorára (op. 50, 14.) és cisz-moll zongoraszonátája (op. 27, no. 2, Holdfény szonáta), szünet után pedig Hahn À Chloris (szoprán hangra és zongorára), Si mes vers avaient des ailes (szoprán hangra és zongorára), Sz. Rahmanyinov Vocalises (szoprán hangra és zongorára) és Beethoven 3., c-moll trió zongorára, hegedűre és gordonkára (op. 1).

A csütörtöki, utolsó koncerten Hitomi Nakamura (hegedű) és Mie Yamamoto (szoprán) szólisták lépnek színpadra, vezényel Tiberiu Soare. A szimfonikus koncert műsorán Beethoven D-dúr hegedűversenye (op. 61), Mahler Adagiettoja az V. szimfóniából, és a ritkán előadott Strauss Négy utolsó dala szerepel. A bérletek mindegyik koncertre érvényesek.

A tegnapi sajtótájékoztatón Tiberiu Soare kiemelte: a nagyváradi zenekart a dinamikusság jellemzi, a legkülönbözőbb repertoárra is nagyszerűen fel tudnak készülni, még az olyan koncertsorozatra is, mint a Tavaszi Fesztivál, amelyen a fellépések között sokszor egy nap kihagyás sincs, ez pedig bámulatos dolog.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!