ERDON Helyi hírek

2010.10.20. 08:51

Folyik a napraforgó átvétele

<p>A nagykárolyi Ardealul Kereskedelmi Társaság az olajgyár 2–es számú bejáratán veszi át a napraforgót és a szóját. A szatmárnémeti silónál a napraforgó mellett kukoricát is felvásárolnak.</p>

Karbantartási munkálatok miatt a Ardealul Kereskedelmi Társaság a közelmúltban leállította a napraforgó feldolgozását a nagykárolyi olajgyárban — tudtuk meg Pósz Ferenctől a napraforgó részleg kereskedelmi igazgatójától. Elmondása szerint azonban a régi gépek megjavításával, valamint az újak üzembe helyezésével egy–két héten belül újraindulhatnak a munkálatok a részlegen. Jelenleg csak a szója részlegen folyik a munka, ami azonban nem okozott jelentős visszaesést a termelést illetően. „A napraforgó részlegen minden évben tartunk egy kis szünetet, ugyanis a gépek naponta 24 órán keresztül működnek, és gyakoriak a meghibásodások" — nyilatkozta az igazgató, aki a napraforgó, a szója és a kukorica átvélteléről is tájékoztatott. Ezek szerint a nagykárolyi gyár 2–es számú portájánál napraforgót és szóját vesznek át, naponta 6–22 óra között, míg a hozzájuk tartozó szatmárnémeti silóban (Magnoliei utca 36. szám alatt) a napraforgó mellett kukoricát is felvásárolnak. A szója átvétele kapcsán az igazgató hozzáfűzte, hogy azt csupán 14-es nedvességig vásárolják fel, ennél nagyobb nedvességnél már nehézségekbe ütközik annak feldolgozása.

Más gyűjtőhelyek


Emellett a Comcereal Kereskedelmi Társasággal való közreműködésüknek köszönhetően a cég nagykárolyi székhelye mellett Tasnádon, Szaniszlón, Ákoson, Erdődön, Majtényban és Szentmártonban is működik a napraforgó átvétele.
„A napraforgó átvételének és feldolgozásának folyamata úgy működik, hogy azoknak a termelőknek, akik igénylik, adunk vetőmagot, gyomirtót és műtrágyát, amit a termésből vonunk le, a különbözetet pedig kifizetjük" — árulta el Pósz Ferenc, aki hozzátette, hogy az országos piachoz alkalmazkodva a napraforgó ára idén megkétszereződött. Tehát egy kilóért a tavalyi 6,5–7 lejes ár helyett idén 13–14 lejt fizetnek. Ez a tény azonban a közeljövőben magával vonja majd az olaj árának emelkedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!