ERDON Helyi hírek

2013.10.01. 13:39

Filmtettfeszt Nagyváradon

Október 5-én Nagyváradon is megrendezik a Filmtettfesztet a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület közös szervezésében a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

Október 5-én Nagyváradon is megrendezik a Filmtettfesztet a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület közös szervezésében a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok 2011-ben kilépett Kolozsvárról: a Metrion Egyesület segítségével egy napra Nagyváradra is átköltözött. 2012-ben nagyszebeni és székelyudvarhelyi helyszínek csatlakoztak, 2013-ban pedig összesen hét erdélyi városban (az említetteken kívül Nagybányán, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön) szervezik meg a Filmtettfesztet. Idén a nagyváradi program a Metrion Egyesület és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös szervezésében valósul meg. A Filmtettfeszt nagyváradi programja: 13 órától a gyerekeknek szerveznek vetítést Balogh György: Tüskevár című (2012, 99 ) filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A rövidfilm kategóriában 15 órától a következő alkotások tekinthetők meg: Nagy Dénes: Lágy eső (2013, 28 ), Tóth Barnabás: Újratervezés (2013, 12 ), Szirmai Márton: Grimm Café (2013, 9 ), Dési András György, Móray Gábor: Valaki vacsorára (2013, 18 ), Szabó Simon: Fal (2013, 10 ). A nap további felében három nagyjátékfilmet tekinthetnek meg: 16.30-tól Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim (2012, 90 ), 19 órától Deák Krisztina: Aglaja (2012, 110 ) és 21 órától Szajki Péter: Nejem, nőm, csajom (2012, 91 ) című filmeket. A vetítéseket követő tombolán kisorsolásra kerül „A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig” című  könyv, valamint egy meglepetés DVD. A belépés díjtalan.

Filmtettfeszt

A Filmtett filmes szakfolyóirat „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg. A rendezvény célja az volt, hogy friss magyar filmekkel ismertessék meg a kolozsvári közönséget – olyan alkotásokat válogatva ki, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor a szervezők bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot akartak biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítették a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek. Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot. A Filmtettfesztről további információkat a www.filmtettfeszt.ro honlapon olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!