ERDON Helyi hírek

2017.08.08. 10:40

Fiatalok zarándoklata Váradról Máriapócsra

A Hajdúdorogi Főegyházmegye partnerségben a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel augusztus 7–12. között zarándokutat szervezett fiataloknak Nagyvárad és Máriapócs között. Hétfőn este a Szent Miklós katedrálisban vecsernyén vett részt a közel 400 fiatal.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye partnerségben a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel augusztus 7–12. között zarándokutat szervezett fiataloknak Nagyvárad és Máriapócs között. Hétfőn este a Szent Miklós katedrálisban vecsernyén vett részt a közel 400 fiatal.

A debreceni székhelyű Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezésében minden évben más helyről indul a 16+ Ifjúsági Zarándoklat. Idén, mivel Szent László-év van, úgy döntöttek, hogy Nagyváradról kelnek útra, Bihar megyében pedig a következő településeken haladnak keresztül: Hegyközszáldobágy, Hegyközpályi, Hegyközcsatár, Tóttelek, Siter, Alsótótfalu, Fegyvernek, Szentjobb, Hegyközszentmiklós, Kágya, Csokaly, Székelyhíd, Érselénd, Érsemjén, hogy aztán Érmihályfalvánál lépjék át a határt.

- A görögkatolikus egyház Magyarországon száz éve fejlődik úgymond magyar színekben: 1912-ben történt az első egyházmegye alapítása, mely X. Piusz pápa nevéhez kötődik. Az elmúlt évek hoztak rendkívüli fejlődést annak köszönhetően, hogy 2015-ben Ferenc pápa két új egyházmegyét is alapított: a hajdúdorogi mellé a nyíregyházi és a miskolcit, és ebből a három egyházmegyéből metropoliát alakított ki. Ez nálunk óriási jelentőségű, azt bizonyítja, hogy a katolikus egyház is elismeri a fejlődésünket, és meg is erősíti ezt három püspökkel, illetve hát Nyíregyházán egyelőre még apostoli kormányzó vezeti az egyházmegyét, de reményeink szerint belőle is hamarosan püspök lesz- nyilatkozta az erdon.ro-nak Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Úgy fogalmazott: így sokkal közvetlenebbül tudják a lelkipásztori munkát, az egyházkormányzatot, az evangélium hirdetését megélni és gyakorolni. Az elmúlt száz év fejlődése pedig jó reménységet ad arra, hogy ez így fog folytatódni, még a mostani nehéz körülmények közt is, amikor az egyházak nem nagyon erősödnek, sőt úgy tűnik, hogy a katolikus egyház is inkább gyöngül, ami náluk, Magyarországon sokkal jobban érezhető, mint a Székelyföldön, illetve Romániában.

A görögkatolikus egyház „külön kincse”, hogy immár 15 éve, minden esztendőben Nagyboldogasszony ünnepére, a máriapócsi búcsúra sok száz fiatal gyalog indul el, hogy 120-130 kilométert gyalogolva egy héten át, megérkezzen a nemzeti kegyhelyre. Közben sokat elmélkednek, imádkoznak, és az idén Böjte Csaba ferences testvér tartja a lelki napot. Gyóntatások vannak, lelki beszélgetések, megmozgatja tehát nem csak testileg, hanem lelkileg is a fiatalokat ez az erőt próbáló zarándoklat, mely a máriapócsi nagybúcsúban csúcsosodik ki. A 2017-es zarándoklat másik különlegessége, hogy külföldről, de történelmi magyar földről, Szent László városából indultak el.

Istenszülő

Az itteni indulást nyilván az is indokolta, hogy Szent László-évet ünneplünk, ezért mint az idei zarándoklatnak a különös védőszentjét kérik, őrá tekintenek, és az ő erényeit végigelmélkedve próbálnak a nyomdokaiban a szentség útján járni, arra gondolva, hogy „ha egy szenthez közeledünk, akkor mi is szentebbekké válunk, és a máriapócsi zarándoklat, a máriapócsi közeledés bennünket is Szent Lászlóhoz, a szentséghez, az Istenhez visz közelebb”.

Amúgy a Mária-tisztelet ugyanazt jelenti a görögkatolikusoknál is, mint a római katolikusoknál. Bár az elnevezés sajátos- „Istenszülő”-, ennek nincs jelentősége, hiszen ők is használják a Szeplőtelen Szűz vagy a Szűzanya kifejezéseket is. Talán a keleti istenszülő-tiszteletben erősebben jelenik meg a krisztológia, a Krisztushoz tartózás, így Mária nevében is benne van, hogy ő szülte az Istent.

- Ez talán egy nagyon meglepő kép, hogy miként lehetséges az Istent szülni? A válasz: igen, hiszen az a legfontosabb krisztológiai tanítás, hogy Jézus Krisztus valóságos Isten, és nem csak egy látszat emberként jött ide a világra. Ez a keleti teológiában egy nagyon hangsúlyos elem, a lelkiségben is, Krisztus megtestesülése, emberré válása Márián keresztül, ez mindig ott van az imádságainkban, a teológiai tanításokban. Ezekben talán egy kicsit más hangsúlyt kap az Istenszülő tisztelete, de hát ugyanúgy, mint a római katolikusoknál, nálunk is nagyon fontos. Nekünk, görögkatolikusoknak pedig Máriapócs a szívünk közepe, egyházunknak a lelki központja, ott történt több mint 300 évvel ezelőtt az első csodás könnyezés, és azóta számtalan sok csoda fűződik ehhez a helyhez. Nemcsak ilyen ifjúsági zarándoklatok vannak, hanem egész évben nagyon sok zarándok érkezik Máriapócsra, sok százezres, milliós nagyságrendű a zarándokok száma. Ez is abban erősít minket, hogy ne távolodjunk el az Úristentől ebben a mai világban, amikor sok-sok erő próbál minket rávenni erre- magyarázta honlapunknak a görögkatolikus elöljáró.

Vecsernye a katedrálisban

Hétfő délután Majoros Péter római katolikus önkéntes vezetésével a fiatalok megtekintették Nagyvárad belvárosát, valamint elvitte őket a Székesegyházba is. Este 7 órától a Szent Miklós katedrálisban Szocska Ábel apostoli kormányzó által vezetett vecsernyén vettek részt. Köszöntőjében Kocsis Fülöp érsek-metropolita az Úrszínváltozás ünnepére utalva azt emelte ki, hogy a zarándoklat idén ebben az ünnepkörben zajlik, „úgyhogy ne feledjük, Jézus velünk zarándokol, jelen van, mint annak idején a Tábor hegyén. Megmutatja nekünk az ő erejét, amivel megerősít minket. Az életünkben is erre van szükségünk, hogy meg ne feledkezzünk arról: Isten jelen van.” Virgil Bercea váradi görögkatolikus megyés püspök azt mondta a fiataloknak: „Ti vagytok az egyház erőssége, és a jövő reménysége. Arra bíztatlak benneteket, hogy legyen bátorságotok az Úrral lenni, és az Úr majd megmutatja nektek az utat, melyen majd járnotok kell. Az egész zarándokúton van egy segítőtök, mint az egész életetekben: az Istenszülő Szűzanya, ő oltalmazzon benneteket!”

Az alkonyati zsolozsmán Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is részt vett. A Iuliu Maniu Líceumban elfogyasztott vacsora után a program a várban folytatódott táncházzal, közreműködött az érsemjéni Ezüstperje néptáncegyüttes. A megjelenteket itt Szabó József megyemenedzser üdvözölte, ugyanis a rendezvény támogatója a Bihar Megyei Tanács.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!