ERDON Helyi hírek

2017.06.06. 12:51

Fiatal virtuózok a hangversenyen

A gyermeknap alkalmából a múlt héten tehetséges nagyváradi fiataloknak nyújtott lehetőséget az Állami Filharmónia, hogy bemutassák tudásukat egy nagyszerű koncert erejéig.

A gyermeknap alkalmából a múlt héten tehetséges nagyváradi fiataloknak nyújtott lehetőséget az Állami Filharmónia, hogy bemutassák tudásukat egy nagyszerű koncert erejéig.A hangversenyen Joseph Haydn-, Ludwig van Beethoven- és César Franck-művek csendültek fel, három fiatal szólista, Jan Sekaci, Ilisz Dominik és David Popescu tolmácsolásában. A karmesteri teendőket ezúttal a filharmónia álladó dirigense, Jankó Zsolt látta el.

A váradi filharmónia rendszeresen ad lehetőséget fiatal művészek zenekari fellépésére. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek fontosságát, mivel a pódiumgyakorlat hiánya kihat az egész előadóművészi pálya alakulására. Az utóbbi hangversenyen fellépő három fiatal közös vonása, hogy mindnyájan tizenévesek, váradiak és tehetségesek.

Elsőként Joseph Haydn (1732–1809) 1., C-dúr gordonkaversenye hangzott el, Jan Sekaci virtuóz tolmácsolásában. A versenyművet a zeneszerző 1761–1765 között komponálta, Joseph Weigl számára. Hosszú ideig elveszettnek hitték ezt a csellóversenyt, 1961-ben találta meg egy muzikológus a Prágai Nemzeti Múzeumban. Ennek köszönhetően premierjére csak a 20. században, 1962-ben kerülhetett sor. A fiatal előadó, Jan Sekaci magabiztosságán érezhető volt, hogy nem első alkalommal játszik zenekarral. Nagyszerűen adta elő a háromtételes művet, s a hosszan tartó taps után egy ráadással is kedveskedett a hálás publikumnak.

Zongoraművek

A hangverseny második felében Ludwig van Beethoven (1770–1827) B-dúr rondó zongorára és zenekarra WoO 6 című művét Ilisz Dominik adta elő, aki mindössze hetedikes diák. A zeneszerző ezt a művét 1793-ban írta, a második zongoraversenye zárótételének szánta, de halála után két évvel mint önálló zenemű vált ismertté. Ilisz Dominik kiválóan játszotta e Beethoven-művet, előadása lenyűgöző volt. A közönség nagy tapssal fejezte ki elismerését, s ezt Dominik egy zongoraszonáta ráadással köszönte meg.

Az est utolsó számaként César Franck (1822–1890) belga és német származású zeneszerző Szimfonikus variációk zongorára és zenekarra című kompozíciója hangzott el az Enescu–Bartók hangversenyteremben. A művet, melyet 1885-ben komponált a romantikus zene nagy alakja, David Popescu, a nagyváradi Művészeti Líceum tizedik osztályos diákja tolmácsolta, sikeresen dialogizálva a zenekarral a nem egyszerű Franck-műben. Ő is megkapta a megérdemelt vastapsot, a közönség pedig egy ráadást. A három fiatal tehetségről még annyit, hogy kitűnő szereplésük mögött rengeteg munka, kitartás van, ami érezhető volt sikeres fellépésükön.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!