ERDON Helyi hírek

2019.05.03. 09:44

Festum Varadinum: Mi vagyunk a Grund!

Május 5–19. közt zajlik az RMDSZ által, partnerségben az egyházakkal, a civil és ifjúsági szférával és a tanintézményekkel rendezett Festum Varadinum, melynek mottója: Mi vagyunk a Grund! Szabó Ödön főszervező az ünnepség integrátor szerepét hangsúlyozta.

Május 5–19. közt zajlik az RMDSZ által, partnerségben az egyházakkal, a civil és ifjúsági szférával és a tanintézményekkel rendezett Festum Varadinum, melynek mottója: Mi vagyunk a Grund! Szabó Ödön főszervező az ünnepség integrátor szerepét hangsúlyozta.Az RMDSZ-nél csütörtökön tartott beharangozó sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester felidézte, hogy a cívisváros és Várad közötti együttműködés több évszázados múltra tekint vissza, a rendszerváltozás után pedig intenzívebbé vált. 2017-ben még erősebb lett, amikor az akkor zajlott Festum Varadinum keretében a két megyeszékhely kulturális intézményei partnerségi megállapodást kötöttek, melyet aztán tavaly kiegészítettek. Így valóban olyan programokat tartalmaz az ünnepségsorozat, mely határon innen és túl mindenki érdeklődését kiválthatja.

Debrecen természetesen idén is bekapcsolódik, több előadással. Május 5-én, most vasárnap 20.30 órakor a Szent László Líceum sportcsarnokában (Partenie Cosma/Nogáll utca 3–7. szám) a Debrecen, a szabadság őrvárosa című táncjátékot lehet megtekinteni, mely a Csokonai Színház közös produkciója a Debreceni Népi Együttessel és a Hajdú Táncegyüttessel. (A Holnaputános előadás 20 óráig befejeződik a színházban, oda lehet tehát érni). Május 7-én, kedden 19 órakor szintén a Csokonai Színház társulata látható, mely a kőszínházban a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-darabbal lép fel. Ugyancsak e napon, de 17 órától a 27. Debreceni Tavaszi Tárlat díjazott alkotásainak bemutatásával kedveskednek a képzőművészet rajongóinak a Körösvidéki Múzeumban. A fesztivál folyamán ezeken kívül szerephez jutnak még: a Vojtina Bábszínház közösen a Kodály Kórussal, illetve egy másik rendezvényen a Kodály filharmonikusok is.

Szabó Ödön programkurátor csúcsrendezvénynek nevezte A Pál utcai fiúk című musicalt, melyet május 12-én, vasárnap este 20 órától lehet megnézni, meghallgatni a vársáncban, a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában. Premier, hiszen Váradon, szabadtéren még sohase volt. Nemcsak arra utal, hogy közösségben gondolkodunk, hanem az RMDSZ ezzel is választ kíván adni kulturált, nem konfrontatív módon az önkormányzat által rendezett centenáriumi ünnepségekre – magyarázta. Arra hívta fel a figyelmet: négy olyan fesztivál is lesz a fesztiválon belül, melyek önállóan is megállnák a helyüket. A Színházi fesztiválon magyarországi társulatok is fellépnek, a Filmfesztiválon pedig olyan magyar filmeket vetítenek a Cinema Palaceban, szám szerint hetet, egyébként román feliratozással, melyek megtekintésére ingyen, jó minőségben, kulturált körülmények közt amúgy nemigen nyílna lehetőség Váradon. Külön színfoltot jelent az NMD Diákfesztiválja, mely sokszínűnek, viccesnek és kreatívnak is ígérkezik, új terek meghódításával a régiek mellett. Széles tömegeket szólít meg az idén három naposra bővült Minden Magyarok Majálisa május 10–12. között, olyan sztármeghívottakkal, mint a Bikini, a Republic, a Kormorán, Geszti Péter, illetve a Barátok közt-sorozat néhány volt és jelenlegi szereplője.

Könyvbemutatók

Tíz plusz egy könyvbemutatóra lehet számítani, melyek a város múltjával, történelmével kapcsolatosak, ezek közül egy román nyelvű. A Festum ideje alatt kerül Debrecenben nyomdába s Nagyvárad krónika. Ez egy hatalmas munka eredménye, hiszen tíz éven keresztül dolgozott rajta Kormányos László történelemtanár. Várostörténeti szempontból unikumnak tekinthető, annyi információmennyiséget tartalmaz, vagyis nemcsak a súlya miatt (3,5 kg) lesz figyelemre méltó. Ugyanakkor szerkesztés alatt van Péter I. Zoltán helytörténész háromkötetes Ady-monográfiája.

Folytatódnak a történész konferenciák is: az egyik a RODOSZ IV. Erdélyi Történelemtudományi Doktorandusz Konferenciája a PKE új amfiteátrumában május 17–18-án, a másik a Szacsvay Akadémia és a Tanoda Egyesület történelmi szimpóziumsorozata a városházán, május 16-án.

Sporttevékenységek is várhatóak: nem csupán a hagyományos Varadinum kupát hirdetik meg, hanem ifjúsági csapatok bevonásával egy focitorna keretében emlékeznek meg arról, hogy 75 évvel ezelőtt vált magyar bajnokká a NAC, mely azzal büszkélkedhet, hogy néhány évre rá román bajnok is lett.

A 28. Festum Varadinum egyik médiapartnere a Bihari Napló.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!