ERDON Helyi hírek

2018.08.06. 21:39

Felújítások a nagyváradi filharmóniában

Mivel nagyon sokáig késett a Bihar Megyei Tanács idei költségvetésének elfogadása, így a tanács által fenntartott Nagyváradi Állami Filharmóniának módosítania kellett idei karbantartási ütemtervét. Meleg Vilmos igazgató tájékoztatta lapunkat.

Mivel nagyon sokáig késett a Bihar Megyei Tanács idei költségvetésének elfogadása, így a tanács által fenntartott Nagyváradi Állami Filharmóniának módosítania kellett idei karbantartási ütemtervét. Meleg Vilmos igazgató tájékoztatta lapunkat.

A Nagyváradi Állami Filharmóniában történő állagmegőrzési munkálatokról Meleg Vilmos, az intézmény főigazgatója számolt be lapunknak. Elöljáróban elmondta, hogy az intézménynek otthont adó Szilágyi Dezső (Moscovei) utcai épület homlokzat felőli része közül csak a bejárat az intézmény tulajdona, ezért azt fel is újították. Mivel azonban az egész épületegyüttes jogvita tárgya, mert a római katolikus egyház visszaigényelte azt, ezért a filharmónia, mint intézmény nem tud közpénzt befektetni az épület felújítására. „Az én elképzelésem az volt, hogy tizenhárom év után ráférne egy teljes felújítás az épületre, de mivel a visszaszolgáltatási per elakadt, emiatt nagy beruházásokat, mint például a tetőszerkezet felújítása, nem lehet egyelőre elvégezni. Az udvaron a filharmónia épülete mellé épült egy ingatlan, ami próbatermeknek és vendégszobáknak használható lenne, de mivel a telek is a visszaszolgáltatási per része, ezért azt az épületet sem tudjuk befejezni”. Meleg Vilmos a tervek között említette egy lift felszerelését is az épülethez, ugyanis az európai normák rögzítik, hogy biztosítani kell a mozgássérülteknek is a bejárást a művészeti intézményekbe, amit szinte lehetetlen megoldani a lépcsőkre szerelt felvonókkal a sok lécső miatt. „Ezért egyszerűbb és ésszerűbb volna egy lift, ami a bejárat mellől vinne fel egészen a koncertterem erkélyéig. Egyébként nagyon sok idős embernek is nagy hasznára lenne a lift, mert nagyon nehéz nekik megmászni a sok lépcsőt” – fogalmazott Meleg Vilmos.

Amit elvégeztek

Mint a főigazgató elmondta, ő tavaly július 1-től vezeti az intézményt, ettől az időponttól kezdve az évad kezdéséig fölcsiszolták a padlót, elvégezték a meszelést, majd a mázolást, felújították a főbejáratot, valamint a vendégszobákat. Elárulta, hogy évekig szárították az épület pincéjét, és így lehetővé vált mostanra az, hogy ott próbatermeket alakítsanak ki. Ez meg is történt, így most már lehetőségük van a muzsikusoknak az egyéni próbákra. Meleg Vilmos felidézte, hogy a tűzoltóság kötelezte az intézményt arra, hogy a víz egy nagy áteresztésű fővezetéken jusson be az épületbe. „A pincében van egy óriástartály, ami biztosítja a vizet tűz esetén, de ennek a feltöltése nem lett volna elégséges nagy igénybevétel esetén, ezért köteleztek bennünket a csőcserére.”

A jövő

Meleg Vilmos kifejtette, hogy a tavaly bevezették a nagy áteresztésű csövet, ezek után azonban le kell választani az ivóvíz-hálózatot a tűzoltósági csövekről, mert most a tűzoltósági tartály vize is belekeveredik az ivóvízbe, ami fertőzésveszélyes. Most folyik tehát a vízleválasztási munkálat, ezt követően a mellékhelyiségek egy részének a felújítása következik. „A férfi mellékhelyiségek, valamint az emeleti mellékhelyiségek kimaradnak a felújításból, mert a mozgássérült vécék kialakítása csak a férfi toalettben elképzelhető, csakhogy ahhoz falat kell vágni, márpedig amíg per alatt van az épület, addig nem adnak ilyen munkálatra építkezési engedélyt. De mi megterveztettük a munkálatot, és amint lehet, meg is fogjuk valósítani” – mondta. A

kisebb munkálatok között említette a főigazgató az előcsarnok lemeszelését és az ablakok lefestését. „Sajnos kevesebbet tudunk elvégezni annál, mint amennyit el lehetett volna. Ha a liberális tanácsosok időben megszavazzák a megyei tanács költségvetést, akkor lett volna idő az eljárásokra. Emiatt elmaradt a nagyterem és az öltöző karbantartási munkálata. Ezt a jövő évre halasztjuk” – fogalmazott Meleg Vilmos, hozzátéve, hogy amennyiben a megyei tanács meg tud állapodni a római katolikus egyházzal, akkor talán a tetőszerkezet felújítása és a lift beépítése is megkezdődhet jövőre függetlenül a visszaszolgáltatási per kimenetelétől. Egyébként a liftbeszerelés költsége mintegy 300 ezer lej lenne. Mivel a nagyterem felújítása elmaradt, ezért egyelőre elhalasztották azoknak az erkélyen lévő széksoroknak a magasítását is, amelyek látószögébe jelenleg belelóg a biztonsági korlát. „Ha jövőre festjük a termet, akkor ezt is szeretnénk megoldani” – jelezte a főigazgató.

Modernizálás

Meleg Vilmos jelezte, szükségessé vált a teljesen elavult és az egészségre is káros világítástechnika kicserélése, ami ősszel fog megtörténni, miután egy új húzót szerelnek fel a nagyteremben, amelyre majd rászerelik a reflektorokat. Az intézmény új hangosítási rendszert is beszerzett. „A koncerteknek maguknak nincs szükségük hangosításra, kivéve, ha esetleg a szólisták hangját kell erősíteni. Főként azért van szükségünk a rendszerre, hogy minden koncertet rögzítsünk, hogy archív anyagként megőrizzük, és ajándékozásra is használhassuk a felvételeket. Tavaly vásároltunk egy olyan berendezést, ami lehetővé teszi a hangrögzítést, ennek a beszerelése is most fog történni” – mondta Meleg Vilmos. Megtudtuk továbbá, hogy a koncertképek díszítésére vettek egy vetítőt, a berendezést már be is szerelték.

Hozzátette, hogy az új, még befejezetlen épület vízelvezető csatornáját is meg kell építeni, „különben hiába szárítottuk ki a pincét, ismét be fog nedvesedni, ha oda zúdul a csapadék. Ugyanakkor térkövekkel burkoljuk azt az udvarrészt, mert jelenleg nem néz ki jól” – árulta el Meleg Vilmos. Az udvar másik oldalának a zöldövezeteit füvesítik, miután a tavaly a városban pusztító hernyóinvázió nyomán az intézmény udvarán lévő bukszusok is elpusztultak. Végezetül Meleg Vilmos érdekességként megemlítette azt, hogy kiállítótérként működtetik az emeleti előteret és az emeletről az erkélyre vivő lépcsőfeljárót. A kéthetente cserélődő tárlat anyagát a Varadinum Fotóklub biztosítja. Emellett kikerültek a falakra a filharmónia művészeinek az arcképei is. További terv, hogy emléktáblát helyeznek majd ki azoknak a jelentős karmestereknek, szólistáknak a neveivel, akik Nagyváradon léptek fel az elmúlt száz évben

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!