ERDON Helyi hírek

2010.03.22. 13:55

Fejőstehenek a civil szervezetek?

<p>Nagyvárad - A célt illetően kudarccal zárult az a tanácskozás, melyet a civil szervezeteket tömörítő Strong koalíció szervezett hétfőn. A fő meghívott Bihar Megyei Tanács ugyanis nem képviseltette magát.</p>

Hétfő délelőtt a Continental Szálloda egyik földszinti termében konferenciát rendezett a negyvenhat akkreditált Bihar megyei civil szervezetet tömörítő Strong koalíció azzal a céllal, hogy egy asztalhoz ültesse az általa képviselt entitások és az önkormányzatok reprezentánsait. A tanácskozás tulajdonképpen kudarccal zárult, hiszen a fő meghívott, Radu Ţîrle megyei tanácselnök nem jelent meg. Az általa vezetett intézmény egyetlen személlyel sem képviseltette magát, csupán a Bihar Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság néhány munkatársa mondont igent a felkérésre. A téma különben az önkormányzatok által nyújtott szociális szolgáltatások kiszervezése  volt, ami azt jelenti, hogy a helyhatóságok külső entitásokra bíznák ezen feladat részleges elvégzését. Mint elhangzott, a megyében nyújtott szociális szolgáltatások 66 százalékát egyébként is civil szervezetek nyújtják, a kiskorúak esetében 33 százalékos ez az arány.

Adriana du Plessis és Monica Suciu, a Strong koalíció elnöke, illetve titkára elmondták: a nagyváradi önkormányzat vezetői hajlandónak mutatkoznak a civil szervezettekkel való párbeszédre, viszont a Megyei Tanács esetében egészen más a helyzet. Negatív változás a 2008-as választás után történt, 2007-ben ugyanis a civilek a 350. számú törvény alapján még kaptak támogatást, "először és utoljára". Adriana du Plessis állítása szerint az új vezető egyáltalán nem tanúsít nyitottságot az irányukba, az elmúlt két évben például egyetlen alkalommal találkozott velünk. "Radu Ţîrlénak nem vagyunk egyéb egy viccnél vagy egy vállvonogatásnál", panaszkodott az elnökasszony.

Némi remény

Az egyik résztvevő megjegyezte: a megyei önkormányzat fejősteheneknek nézi őket és kihasználja a nemzetközi kapcsolatrendszerűket. Némi reményt jelent az ügyben, hogy Mioriţa Săteanu, a Bihar Megyei Nőszövetség elnöke felajánlotta: egy küldöttség élén felkeresné a megyei tanácselnököt, hogy jobb belátásra bírja. Szintén pozítiv fejleménynek számít, hogy a tanácskozáson jelen levő Rotary Klub kaliforniai vezetői bejelentették: a napokban ők is találkoznak Radu Ţîrléval, s megpróbálják meggyőzni őt a civil szervezetek által végzett szociális tevékenységek hasznáról és fontosságáról.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!