ERDON Helyi hírek

2012.08.20. 15:22

Fegyelmezettek a váradi helyi adófizetők

Nagyvárad- Hétfőn a városházán sajtótájékoztatót tartott Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatója. Bejelentette: a tervezett éves helyi adó- és illetékbevétel 63 százaléka megvalósult.

Nagyvárad- Hétfőn a városházán sajtótájékoztatót tartott Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatója. Bejelentette: a tervezett éves helyi adó- és illetékbevétel 63 százaléka megvalósult.

 

Eduard Florea, a Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatója szerint fegyelmezettek a váradi közteherviselők, hiszen az első hét hónapban az idei évre előirányzott helyi adó- és illetékbevétel 63 százaléka megvalósult. A szakember konkrét adatokat is ismertetett, íme néhány befolyt összeg a teljesség igénye nélkül (zárójelben az előző év ugyanezen időszakához viszonyított megvalósítási szint): ingatlanadóból 24,1 millió lej (95,73%), telekadóból 6,7 millió lej (104,35%), bélyegilletékből 2,5 millió lej (131,64%), egyéb tulajdonadókból és illetékekből 189 ezer lej (88,04%), a specifikus szolgáltatások illetékéből 68 ezer lej (115,51%), különböző javak használati illetékéből 10 millió lej (91,60), bírságokból, büntetésekből és vagyonelkobzásokból pedig 5,1 millió lej (101,74%) jövedelme származott a helyi költségvetésnek. Mindez tehát azt jelenti, hogy július végéig ezen bevételeknek köszönhetően 52,7 millió lejjel gyarapodott a városi büdzsé, vagyis 1,53 százalékkal több pénzt szedett be az önkormányzat, mint 2011. január 1. és július 31. között. Ugyanakkor a kiutalt jövedelemadóból 63,6 millió lejjel gazdagodott, ami szintén enyhe növekedést jelez (0,46%) a tavalyi évhez képest.

Kedvezmények

A gazdasági igazgató arról is beszámolt, hogy több mint 300 esetben kényszervégrehajtásokhoz folyamodtak, melyek során ugyan lefoglalták a javakat, de nem tulajdonították el ezeket. Ötször pedig értékesítettek elkobzott értékeket, de nem ez volt a fő cél. Az adóellenőrzések során elsősorban a be nem jelentett pluszjövedelmeket igyekeztek beazonosítani. Ezen kívül többek közt arra is vigyáztak, hogy csak a ténylegesen rászorultak (háborús veteránok, fogyatékkal élők stb.) részesüljenek adókedvezményekben. Kiderítették: a jogi személyek esetében krónikus rendellenességnek számít, hogy alulértékelt vagy az utóbbi időben felértékeletlen épületek után fizetnek adót. A visszás eseteket összegzik és októbertől felszólításokat küldenek majd az érintetteknek- figyelmeztetett Eduard Florea.

Szintén az adózással kapcsolatos hír, hogy a sajtótájékoztatón Ovidiu Mureşan alpolgármester bejelentette: az önkormányzat fiskális könnyítéseket biztosít azon természetes személyeknek (a lakhelyeikül szolgáló épületek esetében), akiknek a havi jövedelme kisebb az országos bruttó minimálbérnél, vagy kizárólag munkanélküli segélyből vagy egyéb szociális juttatásból élnek. A befizetéskor ugyancsak ingatlan- és telekadómentességet élveznek, vagy nem számolnak fel nekik késedelmi kamatot a következő kategóriába eső személyek: azok a kiskorúak, akik gyámság alatt vannak, vagy árvaházban nevelkednek és ingatlant örökölnek, az egyedülálló, beteg idősek, illetve egyéb szociális gondokkal küszködők.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!