ERDON Helyi hírek

2011.10.04. 12:44

Fájdalomból született alkotás

„Valódi fájdalomból” született mű, Antonín Dvořák csodálatos Stabat Matere szerepel a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti koncertestjének műsorán. A zenekart Florentin Mihaescu vezényli.

„Valódi fájdalomból” született mű, Antonín Dvořák csodálatos Stabat Matere szerepel a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti koncertestjének műsorán. A zenekart Florentin Mihaescu vezényli.

 

 

Antonín Dvořák születésének 170. évfordulója tiszteletére szólistákra, kórusra és zenekarra írt művét, a Stabat Matert láthatja/hallhatja majd a publikum csütörtökön este 19 órától a nagyváradi Filharmóniában. A zenekart Florentin Mihaescu vezényli, szólistaként Irina Iordachescu szoprán, Sidonia Nica mezzoszoprán, Ruben Muresan tenor és Marius Manyov basszus lép majd fel, a filharmónia kórusát Lászlóffy Zsolt vezényli.

 

Felkavaró drámaiság

 

Az országos és nemzetközi szinten is elismert karmester, Florentin Mihaescu a kolozsvári Zeneakadémián végzett 1968-ban, olyan meghatározó zenei személyiségektől szerezve ismereteit, mint Sigismund Toduta, Dorin Pop, Vasile Herman, Cornel Taranu. Gazdag repertoárjában számos oratórium szerepel, a szakkritika őt tartja a vokál-szimfonikus alkotások legjobb karmesterének. A Stabat Materrel kapcsolatosan Florentin Mihaescu a keddi sajtótájékoztatón elmondta: Dvořák egyik gyermekének a halálakor komponálta művét, és még alkotás közben vesztette el egy másik gyermekét is. – Ennél tragikusabb dolgot elképzelni is alig lehet. Valódi fájdalomból született alkotás ez. Drámaisága és líraisága felkavaró – fogalmazott Florentin Mihaescu.

Mint megtudtuk, a nagyváradi Filharmóniával való együttműködésnek már több éves múltja van, és már többször léptek fel együtt az est szólistáival is, akiket nagyszerű művészeknek tart. Mint fogalmazott, nagy öröm a számára, hogy a Nagyváradi Állami Filharmónia saját kórusa fog közreműködni a hangversenyen a Kolozsvári Zeneakadémia végzettje, Lászlóffy Zsolt vezényletével.

 

„Közös fronton”

 

Tódor Albert menedzser-igazgatója tudatta: amellett, hogy Dvořák születésének 170. évfordulója előtt tisztelegnek a Stabat Materrel (a jövő héten pedig a Szláv táncok című alkotásával), szeretnék az e heti koncertet a Vakok és Gyengén Látók Bihar megyei szervezete által rendezett Fehér Bot Hetének is ajánlani, ugyanakkor a Nagyváradi Ősz programsorozatba is illeszkedik a hangverseny. Megtudtuk azt is: az elmúlt héten megbeszéléseket folytatott a nagyváradi zenetanárokkal, illetve a zeneművészeti egyetem tanári karával annak érdekében, hogy „közös fronton” próbálják meg elérni azt, hogy a diákok és egyetemisták járjanak a Filharmóniába. Az egyetemen tett egy olyan javaslatot is, legyen az oktatás része az, hogy a diákok havonta egyszer el kelljen végezzék a Filharmónia egyik koncertjének elemzését, ily módon érve el azt, hogy részt vegyenek ezeken. – Reméljük, hogy sikerül megvalósítani az együttműködést, és a zeneszerető közönség „új hulláma” fogja megtölteni a Filharmónia termét – fogalmazott Tódor Albert.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!