ERDON Helyi hírek

2017.12.28. 13:29

Évet értékeltek a nagyváradi RMDSZ-frakció tagjai

Csütörtök délben évértékelő sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ váradi székházában a városi RMDSZ-frakció négy tagja: Kirei Melinda frakcióvezető, Kecse Gabriella frakcióvezető-helyettes, Pető Dalma titkár és Kis Gábor tag. 

Csütörtök délben évértékelő sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ váradi székházában a városi RMDSZ-frakció négy tagja: Kirei Melinda frakcióvezető, Kecse Gabriella frakcióvezető-helyettes, Pető Dalma titkár és Kis Gábor tag. 

Kirei Melinda frakcióvezető szerint felemás év volt Nagyváradon. Az országos szinthez képest is kiemelkedően emelkednek a helyi adók és illetékek, a kétharmados liberális frakció hűségesen támogatta mindenben Ilie Bolojan polgármester elképzeléseit. Az RMDSZ próbálta felhívni a közvélemény figyelmét azokra a határozatokra, melyek súrolták a törvényesség határát, ezek következményeire. Keresztül sikerült vinni, hogy a hivatalos ellenőrzőszervek jegyzőkönyvei felkerüljenek a Polgármesteri Hivatal honlapjára, valamint nyilvánvalóvá tenni az önkormányzat vezetésének, hogy a tanintézetek tűzvédelmi engedélyeinek beszerzése a tulajdonos munkaköréhez tartozik, és bár végül ez nem került bele a határozatba, de azért „rögzítve lett, hogy az RMDSZ-nek igaza van”. Pozitív előrelépés, hogy döntés született a gyerek fül-orr-gégészeti ügyelet létrehozásáról, és fel sikerült venni a harcot a szülők bölcsődei hozzájárulásának emelése ellen, sőt, ha a bölcsődei beiratkozási keretszámok a jelenlegi szinten maradnak, akkor remény van arra, hogy a hozzájárulás esetleg csökken, vagy új bölcsődéket nyitnak. Fontos hozzászólás hangzott el a játszóterek felújításával, karbantartásával kapcsolatosan, és meg sikerült akadályozni azt, hogy a város számára kedvezőtlen közvilágítási szerződés köttessék. Kútba esett viszont a díszpolgári cím odaítéléséhez szükséges új szabályzat elfogadtatása, mivel a polgármester szerint ez most nem aktuális.

Pető Dalma titkár- aki Huszár Istvánnak a politikai közéletből való visszavonulása után június 22-én tette le a tanácsosi esküt- nyilvánosan köszönetet mondott támogatóinak, akik a kampányban mellé álltak, Czvikker Katalinnak, a Szigligeti Színház főigazgatójának, Thurzó Zoltán zongoraművésznek, Aczél Dórának, a Coworking irodavezetőjének és Mátyási Gábornak, a dél-rogériuszi RMDSZ alelnökének. Beszámolt arról, hogy milyen rendezvényeken vett részt, a dél-rogériuszi RMDSZ-székházban tartott fogadóórákról (februártól Biharpüspökiben is várja majd a lakosokat). Felidézte: tanácsosi eskütétele után eldöntötte azt, hogy tanácsosi járulékából folyamatosan, felkérés esetén támogat egy eseményt, illetve díjakat ad át. Aláírásokat gyűjtött a Minority SafePack kezdeményezés érdekében, szerkeszti az RMDSZ váradi szervezetének a hírlevelét, és folyamatosan működteti magas látogatottságú hivatalos Facebook-oldalát, melyen a váradiak számára fontos információkat oszt meg a tevékenységeiről szóló híradások mellett. Céljai közt szerepel a folyamatos kapcsolattartás a váradiakkal, fogadóórák tartása- Biharpüspökire fektetve a hangsúlyt, további támogatások biztosítása felkérések esetén, valamint a felvállalt munka olyan szintű elvégzése a magyarok érdekében, hogy hatékony és eredményes legyen.

Egyéb beszámolók

Kecse Gabriella frakcióvezető-helyettes szerint ellenzékben modern Don Quijote-ként kell küzdeniük a liberális túlsúly ellen, de legalább megvan az az előnye, hogy bátran kimondhatják azt, amit gondolnak, és pedagógusi tapasztalatai alapján kijelentheti, hogy ha valamit sokszor elismételnek, annak azért előbb-utóbb meglesz a hatása. Azt mondta: kicsit megviselte, hogy nem sikerült elfogadtatni a civil pályázati rendszer átalakítását, viszont jelentős eredményként könyveli el, hogy a Kis Gáborral közösen letett beadványuk nyomán sikerült elérni azt, hogy a városházán kicseréljék, méretarányosan és helyesen tegyék ki az intézmény magyar elnevezését tartalmazó táblákat. Ez az RMDSZ érdeme, „bármi más hazugság”. Pozitívum továbbá, hogy az önkormányzat szerződést kötött egy vadásztársasággal, így valószínűleg megoldódik a várad-hegyaljaiak ezen problémája. Mint elhangzott, számos kulturális rendezvény zajlott az év folyamán Kecse Gabriellának is köszönhetően, bosszantó viszont, hogy a városvezetés nem egyezett abba bele, hogy amíg épül a centenáriumi híd, ideiglenes átkelőként a közelben telepítsenek egy ponton hidat. Emellett felháborító, hogy sok tanácsosi előterjesztés anyagához csak a közgyűlés napján jutnak hozzá.

Kis Gábor frakciótag arra emlékezett vissza többek közt, hogy sikerült egyeztetni a városvezetéssel és a tervezőcsapattal a Bémer tér felújítására vonatkozó javaslatcsomag tartalmáról, és megmarad a valamikori Majomszigetként ismert zöldövezet rész és az ezt ölelő korabeli alacsony kerítés. Sikerült felhívni a figyelmet a Sas-palota nem megfelelő higiéniai állapotára, a nagyszámú megrepedezett térkövekre a Szent László téren, „kipiszkálni” Nagyvárad fejlesztési stratégiájából a Vámház és a Kert utca bontásának-átépítésének a tervezésére előirányzott költségvetési összeget. Támogatja a szőllősi termálvízen alapuló fűtési rendszer megvalósítását, a volt szőllősi temetőben található, mindenki keresztje köré létesítendő emlékmű, valamint a velencei szőnyegbombázás áldozatainak az emlékére állítandó emlékmű megvalósítását. Fájdalmas, hogy nem sikerült megakadályozni a túlzott mértékű és nem indokolt 20 százalékos adóemelést.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!