ERDON Helyi hírek

2012.06.27. 13:38

Évadzáró operagála a filharmóniában

Az idei évadát egy ünnepi hangulatú operagálával zárja a Nagyváradi Állami Filharmónia, melyen ismert operanyitányok, áriák, duettek és operarészletek csendülnek fel.

Az idei évadát egy ünnepi hangulatú operagálával zárja a Nagyváradi Állami Filharmónia, melyen ismert operanyitányok, áriák, duettek és operarészletek csendülnek fel.

Különleges műsorral készült a nagyváradi filharmónia idei évadának záró momentumára. A rendkívül változatos és színes program első felében főleg Verdi-operákból (A trubadúr, Az álarcosbál, Traviata, A végzet hatalma, A szicíliai vecsernye), de Donizetti Szerelmi bájitalából és Leoncavallo Bajazzókjábók is elhangzanak részletek. A második részben inkább az operettek kerülnek előtérbe, felcsendülnek ismert részletek többek között Kálmán Imre Marica grófnőjéből és Csárdáskirálynőjéből, valamint Suppé Könnyűlovasság című operettjéből. Meghívott karmester Victor Dumănescu, aki mögött mintegy négy évtizednyi pályafutás, 2500 szimfonikus koncert és operaelőadás áll. Az est szólistái: Carmen Gurban – szoprán, Antonina Mînecan-Parghel – mezzoszoprán és Tony Bardo – tenor. Carmen Gurban a Kolozsvári Nemzeti Opera szólistája, rendkívül gazdag repertoárral rendelkező énekművész, aki egyben az ország egyik legkeresettebb és legelismertebb operaénekese. Az ukrajnai születésű mezzoszoprán, Antonina Mînecan-Parghel, az Odesszai Zeneakadémián képezte énektudását, azóta pedig számos országot bejárt már fellépéseivel. Tony Bardon mindkét kolozsvári operának szólistája (Román Nemzeti Opera, illetve Magyar Opera) és fiatal kora ellenére szintén igen fényes nemzetközi karrier áll már mögötte.

Az operagála részletes programja

Az est első felében elhangzik: Verdi: A szicíliai vecsernye – nyitány; Verdi: A trubadúr – Stride la vampa (Azucena); Donizetti: Szerelmi bájital – Una furtiva lagrima (Nemorino); Verdi: A végzet hatalma – Pace, pace, mio Dio! (Leonora); Leoncavallo: Bajazzók – Intermezzo; Verdi: Az állarcosbál – Re dell’abisso (Ulriga); Verdi: Traviáta – Parigi, o cara (Alfredo-Violetta); Suppé: Könnyűlovasság – nyitány; Bizet: Carmen – Seguidilla (Carmen); Kálmán: Marica grófnő – Hej, cigány! (Tassilo); Kálmán: Csárdáskirálynő – Szilvia belépője; Gounod: Faust – Walpurgis éjszakája; Kálmán: Csárdáskirálynő – Emlékszel még? (Edwin és Szilvia).

Évértékelő

Június 27-én Tódor Albert a filharmónia vezérigazgatója sajtótájékoztató keretén belül értékelte az intézmény 2011-2012-es évadát. Elmondta, hogy az idei is sűrű évad volt, 45 koncertet tartottak, amelyből nyolc vokál-szimfonikus koncert volt, három operagála és egy operaelőadás, az újévi és a filmzenei koncertet a nagy sikerre való tekintettel megismételték. Tizenegy kamarakoncertet, hét a capella kórus koncertet tartottak, és két meghívott zenekar is játszott Váradon. Az évad során 21 leckekoncertet tartottak, három alkalommal Belényesen, Szalontán és Margittán. A beszámoló során kiemelte a különlegesebb eseményeket is, mint a filmzenei koncert, a Liszt bicentenáriummal kapcsolatos programok, az operaelőadás és az operagálák stb. Tódor Albert kifejtette, hogy az évadtervben foglaltak szerint sok fiatal tehetséget hívtak meg. Hozzátette, hogy a jövő évadban sem szeretnének változtatni a filharmónia filozófiáján és továbbra is teret adnak a fiatal, ha lehet helyi tehetségeknek. A jövő évad előtt meghallgatásokat is szerveznek a hiányzó posztokra. Többek között szükség van trombitásra és brácsásra, valamint a koncertmesteri tisztség is betöltetlen. A vezérigazgató elmondta, nem érti, hogy miért maradnak távol a koncertektől azok, akik nap mint nap zenével foglalkoznak, például a zene fakultások hallgatói, tanárai. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ez megváltozik és  még több zenekedvelő fogja látogatni a filharmónia koncertjeit.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!