ERDON Helyi hírek

2011.09.16. 16:34

Évadkezdő hangverseny

A csütörtöki koncerten Enescu, Bartók és Wienawski egy-egy kiemelkedő kompozíciója hangzott el a nagyváradi filharmónikus zenekar előadásában.

A csütörtöki koncerten Enescu, Bartók és Wienawski egy-egy kiemelkedő kompozíciója hangzott el a nagyváradi filharmónikus zenekar előadásában.

 

A műsor első részében hangzott el Enescu nagy népszerűségnek örvendő I. A-dúr Román rapszódiája, melyet 1901-ben komponált a szerző. A mű nemzetközi sikerét 1908-ban érte el Párizsban, ahol Pablo Casals vezényelte a kompozíciót, mely sajátos román műdalokat dolgoz fel több változatban. A XIX. századvégi európai, romantikus stílus hatása fedezhető fel a műben. Az est szólistája Gabriel Croitoru hegedűművész volt, aki virtuóz csillogással, mozgalmas ritmikával szólaltatta meg Wienawski d-moll hegedűversenyét, amelyet 1870-ben komponált a szerző. Az előadóművész áttetszően, levegős megoldásokkal és egyben költőien hozta felszínre a melódiaíveket. Különösen kiemelkedő volt a II. tétel Románcának nosztalgikus hangvétele. A Finaléban a magyar műdal hatását is felfedezhettük. A művészt lelkes tappal köszöntötte a közönség, s bár szeretett volna ráadást adni, hegedűjének hibája megakadályozta ebben.

 

Szép teljesítmény

 

Befejezésül Bartók Béla Concertoja hangzott el, amelyet 1943-ban alkotott a világhírű magyar alkotó. Bartók egésységi állapota 1943 nyarán jobbra fordult,így szinte lázas gyorsasággal írta meg öttételes művét. A Concerto címe a zenekari hangszerek szólisztikus, koncertáló jellegére utal. Bemutatójára 1944 december 1-jén került sor a Bostoni Filharmonikus Zenekar által S. Koussevitzky vezényletével. Romeo Rimbu karmester vezénylése nyomán Bartók kimneríthetetlen ötlet- és formagazdagsága a kompozíció minden ütemében egységesen érvényesült, és ezáltal hiteles tolmácsolásban élvezhettük a művet. A zenekar az alapos próbák következményeként igen szép teljesítményt nyújtott. Ráéreztettek a bevezetés keserves, halk melódiát megszólaltató zenéére, valamint energikus, kemény iramú, sebes főtémára. Ugyanakkor sikerült megteremteni a kívánt drámaiságot is, vagy a Páros játék könnyedébb hangú, népies ízű, jellegzetes ritmusú muzsikáját. Az Elégia bánatot kifejező, síró motívumára is érzékenyen reagáltak. A Félbeszakított közjáték töprengő dallamát, a magyar dal emléke által kifejezett honvágyat, vagy annak ellentétét, a pokoli töprengést kifejező muzsikát, németes dallamát, verkliszerű effektusait is felszínre hozták. A Finale muzsikája feltárja az életerősséget, majd végül szenvedélyessé avatja azt. A muzsikusok közül kiemelkedő volt a rézfúvósok, a fafúvósok, valamint a vonósok kifejező játéka. A közönség nagy ovációval fogadta a kiemelkedő eseményt. Ünnepélyessé avatta a hangversenytermet az is, hogy nagy méretű fotókon kiálították a Filharmónia volt igazgatóit és jeles karmestereit, így például Erich Bergelt, Remus Georgescut és Acél Ervint.

Képsz. Romeo Rimbu karmester együttese élén.

 

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!