ERDON Helyi hírek

2012.04.26. 17:03

Európai területi együttműködési csoportot alakítanak

Nagyvárad- Csütörtök délelőtt a megyeházán áprilisi rendes gyűlését tartotta a megyei önkormányzat képviselő-testülete. A harminchárom előterjesztést körülbelül tíz perc leforgása alatt elfogadták.

Nagyvárad- Csütörtök délelőtt a megyeházán áprilisi rendes gyűlését tartotta a megyei önkormányzat képviselő-testülete. A harminchárom előterjesztést körülbelül tíz perc leforgása alatt elfogadták.

 

Az egyik egyhangúlag elfogadott előterjesztés egy európai területi együttműködési csoport (angol rövidítéssel EGTC) létesítésére vonatkozott, saját jogi státussal. Ebben nyolc megye- négy romániai és négy magyarországi- venne részt, a jégtörő szerepét pedig az RMDSZ-frakciónak köszönhetően a Bihar Megyei Tanács vállalta fel. Szabó Ödön önkormányzati képviselő szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: összefognák a nyolc megyét, s kialakítanának egy olyan európai területi együttműködési fórumot, melynek keretében a későbbiekben a nemzeti kormányoktól, tehát külső szervektől, illetve irányítóhatóságoktól függetlenül a határ menti térségben születnének döntések a határ menti együttműködésekről és a lehívható forrásokról, hiszen itt ismerik a legjobban a megyében történő dolgokat. Például a HU-RO projekteket az EGTC saját maga valósítaná meg, anélkül hogy Bukarestből vagy Budapestről irányítanák a pénzforrásokat. Mindez abban az esetben ültethető gyakorlatba, ha mind a nyolc megye egyetért vele. „Konzultáltunk a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattal és másokkal is, ők nagyon támogatják ezt az ötletet, ezért abban reménykedem, hogy ennek folyománya lesz”, mondta a tanácsos. Hozzátette: ha ez mégse jön össze, mert nem tudnak minden megyét bevonni, akkor a Bihar Megyei Tanács, mivel elkötelezett az ilyen típusú együttműködések mellett, ki akar alakítani hasonló kereteket azzal a két megyével, melyekkel hagyományosan jó kapcsolatokat ápol, vagyis Békéssel és Hajdú-Biharral. Mindkettő arról szólna, hogy tovább fejlesszék az uniós pénzlehívó képességet. Különben Kiss Sándor megyei tanácselnöksége idején történt meg ez ügyben az első kedvező lépés, ugyanis Arad megyéből a szakirodát Bihar megyébe költöztették, s ennek pozitív hatásai napjainkban is érzékelhetőek, hisz azóta a Bihar megyei pályázatok sokkal sikeresebben szerepelnek az ilyen típusú megmérettetéseken.

Határozattervezetek

A tegnapi tanácsülésen ugyanakkor megszavazták még az idei költségvetés kiigazítását, a tavalyi büdzsé végrehajtására vonatkozó adatokat, a diófási pszihiátriai intézet főépülethomlokzatának műszaki projektjét, valamint ezen kórház személyi állományának felépítését. Időszerűsítették a megyei távolsági buszprogramot is, melynek értelmében szabályos időközönként a következő településközi különjáratokat engedélyezték különböző magántársaságoknak: Nagyvárad-Biharfélegyháza, Rév-Keszteg, Felsőpatak- Keszteg, Nagyvárad-Székelyhíd, Beznea-Élesd, Alsólugas-Élesd, Bárodsomos-Élesd, Telegd-Élesd, Cornet-Élesd, Pósalaka-Élesd, Sólyomkővár- Élesd, Rév-Élesd, Várfancsika- Élesd, Vársonkolyos-Élesd, Felsőtopa-Váradcsehi, Nagyvárad-Szentjobb, Nagyvárad-Síter, Alsótopa-Nagyvárad, Kiskereki-Nagyvárad és Nagyvárad-Szentjobb (egy másik vállalkozás számára).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!