ERDON Helyi hírek

2013.06.19. 10:53

„Érthetetlen és nevetséges eljárás”

Nagyvárad- Keddi sajtótájékoztatóján Mircea Mălan alpolgármester bejelentette, hogy az önkormányzat elvetette a Szent László tér felújításának eredeti tervét.

Nagyvárad- Keddi sajtótájékoztatóján Mircea Mălan alpolgármester bejelentette, hogy az önkormányzat elvetette a Szent László tér felújításának eredeti tervét.

 

Emődi Tamás, az eredeti projektet főtervező építész a sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: az új tervnek csak a vázlatos változatát látta, ráadásul nem is tartózkodik Váradon, tehát nem tudja ezt áttanulmányozni, ezért erről érdemben nem tud véleményt nyilvánítani. Az eljárásról viszont van véleménye, érthetetlen a számára, hogy lehet egy ilyen nagy horderejű projekttel közvetlen és nevetséges módon, „isteni sugallatra” valakit megbízni, közbeszerzési eljárás lebonyolítása nélkül. Hangsúlyozta: annak idején a tendergyőztes Proiect Bihor cég által felkért csapat, melynek ő is a tagja volt, három hónapon keresztül dolgozott, több tucat szakember konzultálásával, bevonásával, az általuk elkészített terv pedig több engedélyeztetési fázison is keresztülment. Most pedig ki döntött, egy jogász egy személyben, hogy kit kérjen fel az új terv elkészítésére? Nem csupán versenytárgyalást nem hirdettek, de a törvény által előírt versenytárgyalás kiírása is elmaradt. Ráadásul a közelmúlt az Országos Építész Kamara is figyelmeztetett, hogy a nagy horderejű projektek esetében- mint amilyen a Szent László tér rehabilitációja is- nemzeti, vagy nemzetközi pályázatot kell hirdetni. Emődi Tamás elmondása szerint körülbelül másfél-két hónappal ezelőtt az építészkamara egyik megbízottja Váradon is ismertette az álláspontjukat, és éppen Mircea Mălan alpolgármester volt az, aki ezzel messzemenően egyetértett. „Akkor mégis mikor nem mondott igazt, akkor vagy most?”- kérdezte a főtervező építész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!