ERDON Helyi hírek

2012.03.14. 14:38

Értékes műveket adnak elő

A holnapi hangversenyről hangzottak el részletek a Nagyváradi Állami Filharmóniánál tartott maisajtótájékoztatón. Magyar vonatkozású művet is programra tűztek.

A holnapi hangversenyről hangzottak el részletek a Nagyváradi Állami Filharmóniánál tartott maisajtótájékoztatón. Magyar vonatkozású művet is programra tűztek.

 

 

Tódor Albert, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója mutatta be Lucian Velciu bukaresti zongoraművészt, aki holnap első alkalommal fog Nagyváradon szerepelni. Mint elmondta, Beethoven 3., c-moll zongoraversenye, melyben ma közreműködik, pont az a fajta mű, „melyet elvár Beethoventől”, s a választás magától értetődő volt. Egyúttal, mivel első sorban a romantikus szerzőket érzi közel magához, kihívást is jelentett, melyet „két kézzel ragadott meg”.

 

Műalkotás

 

Romeo Rîmbu karmester mindehhez hozzátette: ez a Beethoven mű azok közé tartozik, melyek tényleges értékük miatt váltak népszerűvé. Ami pedig Sosztakovics XV. A-dúr szimfóniáját (op.141) illeti, nem a széles tömegeknek szól, de be akarják bizonyítani a konzervatív zeneszeretőknek, hogy a XX. század zenéje is különösen értékes és szép. A szimfónia legnagyobbrészt filozofikus, az emberi élet feszültségeitől mentes hangulatot teremt, s a mű vége valóságos XX. századi műalkotás, mely „leírhatatlan szférákba ragad el”. Ritkaságnak számít a halk befejezés is – a komolyzenei művek legnagyobbrészt hangosan és lendületteljesen érnek véget, mintegy tapsra buzdítva, s „nagyon kevés zeneszerző állt ellen ennek a kísértésnek és nyúlt másfajta megközelítéshez”. A karmester azt is elmondta: a mű Wagner alkotásaiból is tartalmaz részleteket, de ezek annyira jól illeszkednek a szimfóniába, hogy egyáltalán nem keltik a másolás érzését a hallgatóban. Sosztakovics egyébként szinte megszállott művész volt, s ez a mű hasonló hozzállást kíván a karmester részéről is.

 

Gesztus

 

Ami pedig Berlioz Rákóczi indulóját illeti, mellyel a holnapi koncert kezdődik - egy nagyon értékes és jól megírt mű, melyet egy udvarias gesztusnak zántak a mai napon ünneplő magyarok felé, mondta Romeo Rîmbu.

Az elkövetkezendő két hangverseny a Tavaszi Mozart-fesztivál keretein belül zajlik, japán vendégművészek közreműködésével. A leckekoncertek is folytatódnak: reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi kórusműveket mutatnak be; március 22-én 13 órától magyar nyelven, március 29-én 12.30-tól, illetve 14-órától, továbbá március 30-án 10 órától pedig román nyelven lesznek megtartva.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!