ERDON Helyi hírek

2012.05.30. 14:44

Erdélyi zeneszerzők művei a Filharmóniában

Huszadik századi erdélyi zeneszerzők műveit hallgathatják meg a zenekedvelők a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő, május 31-i koncertjén.

Huszadik századi erdélyi zeneszerzők műveit hallgathatják meg a zenekedvelők a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő, május 31-i koncertjén.

A csütörtöki hangverseny első részében három kiváló huszadik századi erdélyi zeneszerző, Szabó Csaba – Kis erdélyi szvit, Vermesy Péter – Concertino da Camera és Zoltán Aladár – Korondi táncok művei csendülnek fel Nagyváradon először, míg a hangverseny második felében Johannes Brahms egyik leghíresebb művét, a hegedűre és gordonkára komponált kettősversenyét hallgathatják meg, melynek szólistái: a Párizsban élő és világszerte a legnevesebb zenekarokkal koncertező Virginie Robilliard francia hegedűművésznő, valamint az erdélyi származású Szabó Péter gordonkaművész, a Budapesti Fesztiválzenekar első gordonkása. A koncertet Jankó Zsolt vezényli, a Nagyváradi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera fiatal karmestere. A két szólista már több éve dolgozik együtt, közös lemezkiadásra is készülnek.

Koncert

Jankó Zsolt elmondta, hogy a koncert programjának ötlete onnan eredt, hogy sok erdélyi zeneszerző ismeretlen maradt a nagyközönség előtt. „Ezek olyan művek, amelyeket kevesen hallottak, hiszen nem készült felvétel róluk. Arra gondoltam, hogy ezt a koncertet máshova is el lehetne vinni”-tette hozzá. A csütörtöki bemutatót követően június 2-án, szombaton Horia Mihail zongoraestje kerül megrendezésre. „Az utazó zongora” országos turnét Horia Mihail neves hazai zongoraművész már  tavaly sikerrel kezdeményezte és vitte véghez. A zongoraművész ezúttal még nagyobb projektbe fogott: 2012. május 21. és június 30. között mintegy 40 napon át, 22 hangversennyel, zongoraesttel fogja bejárni az egész országot.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!