ERDON Helyi hírek

2019.11.12. 10:12

„Engedjünk a szív hangjának!”

Isten közelít felénk. Akkor kell segítenünk másokon, amikor a legnagyobb szükségük van erre, néha akár átlépve a merev szabályokon is, hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök hétfő délután a váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthona kápolnájának  szentmiséjén, mely alkalomból a főpásztor meglátogatta az ágyban fekvő betegeket is.

Isten közelít felénk. Akkor kell segítenünk másokon, amikor a legnagyobb szükségük van erre, néha akár átlépve a merev szabályokon is, hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök hétfő délután a váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthona kápolnájának  szentmiséjén, mely alkalomból a főpásztor meglátogatta az ágyban fekvő betegeket is.

Örömmel ünnepeljük ennek a háznak és a kápolnájának a védőszentjét, Tours-i Szent Márton püspököt. Bizalommal emlékezünk rá, a segítségét és közbenjárását kérjük, hogy mi is hozzá hasonlóan mindig nyitottak tudjunk maradni Isten üzenetének befogadására. Szent Márton az ő életében ugyanis megtapasztalta, hogy Isten utat mutat, célt állít elénk és vezet bennünket.Ez a haladás nem mindig a rendkívüli tettekben és eseményekben valósul meg, hanem a mindennapok folyamán is, amikor nem zárkózunk el tőle, hanem megnyílunk előtte, átadjuk magunkat, egész mindenünket az ő gondoskodó és gondviselő jóságának- hangsúlyozta bevezetőjében Böcskei László megyés püspök.

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében az egyházmegye főpásztora egy német nyelvű újság érdekes beszámolóját idézte, mely arról szólt, hogy egy többgyermekes család a vakációjában kirándulást szervezett és ezért csomagolni kezdett. Mindenki összeszedte azt, amire szüksége volt arra a pár napra hogy magával vigye. Mikor minden megvolt, elindultak az állomásra, ahol emberekkel találkoztak, olyanokkal is, akikről lerítt, hogy messziről, a bizonytalanságból jönnek, de valahogyan nem igazán tudják, hogy merrefelé tartanak. Sok menekült jött, ment egy kis szatyorral a kezében, egy jobb és boldogabb élet reményében. A váróterem sarkában pedig egy olyan férfi is meghúzódott kis csomagjával, aki látszólag nem vonatra várt, hanem csak azt akarta, hogy hagyják őt békén, mert ő nem egy utazó volt, hanem egy hajléktalan.

Nagyszerű lecke

Különböző emberek, különféle utak, utazások, poggyászok, és ezért önkéntelenül felvetődik a kérdés, hogy mire van szükségünk valójában a mindennapi élethez? Sok pénzre, összefogásra (ezekre is biztosan), de a leginkább arra, hogy szeretettel és érzékenyen elfogadjuk egymást. El tudjunk indulni a rászorultak felé, azért, hogy biztosítsuk számukra a gyógyulás lehetőségét, hogy ők is felismerhessék Isten csodálatos világának szépségét, az élet kiválóságát és értékét- hangsúlyozta a megyés püspök. Hozzátette: esetről esetre kell látni a dolgokat, minden embersorsban fel lehet azonban fedezni, hogy mi az, ami a legfontosabb az adott pillanatban, hogy a rászoruló élete nyugodt, békés és boldog legyen. Tours-i Szent Márton élete pedig nagyszerű lecke számunkra ilyen megközelítésből is. Az ismert történetekből tudjuk, engedte, hogy Isten megváltoztassa őt, és ez meghozta azt a sok szép gesztust, melyek gyakorlásával már nem önmagának élt, hanem másokkal is megosztotta az ő életét, és ami a rendelkezésére állt. A császár katonájából Krisztus harcosává lett, aki szabadulást vitt a gyengéknek és a rászorultaknak. Együttérzett, kockáztatott és felvállalta az adott helyzetet. Nem a kibúvókat kereste, hanem annak lehetőségét, hogy segíthessen, engedte tehát, hogy magával ragadja őt az emberi közelség- fogalmazott Böcskei László.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!