ERDON Helyi hírek

2016.01.19. 15:22

EMNP: családi adózást javasolnak

A migránsügyről és a hazai adórendszerről mondott véleményt kedden Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) két vezetője, Szilágyi Zsolt pártelnök és Zatykó Gyula alelnök.

A migránsügyről és a hazai adórendszerről mondott véleményt kedden Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) két vezetője, Szilágyi Zsolt pártelnök és Zatykó Gyula alelnök.

További kerítéseket szeretne az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Ezen ötletükről már annak megszületésekor, tavaly írtunk, kedden pedig Szilágyi Zsolt pártelnök nagyváradi sajtótájékoztatójukon ismételte meg felvetésüket. Még októberben kérték a román kormányt és az elnököt, hogy hozzanak intézkedéseket arra az esetre, ha a migránsokat Németországban és térségében már nem fogadnák, és ide tevődnének át útvonalaik. Szilágyi Zsolt szerint „ez megtörtént”, bár „mi is csak azt látjuk, amiről a sajtó ír, akiket elkapnak”. Ezért azt kérik, hogy Románia építsen kerítést a szerb–román határszakaszra. Ugyanakkor folytatódik a Fidesz-féle aláírásgyűjtéshez hasonló itteni akciójuk, amelynek során az európai befogadási kvóták ellen gyűjtenek kézjegyeket, Szilágyi Zsolt a keddi tájékoztatón írta alá a saját ívüket.

Adóügyek

Más témára térve Zatykó Gyula alelnök a hazai adórendszer változásairól szólt. Üdvözölte, hogy a jövedelemadóból többet lehet leírni, ez szerinte szemléletbeli váltás is. Eddig olyan költségeket lehetett leírni, amelyek a vállalkozás jövedelmezővé tételéhez kellettek, immár olyanokat is, amelyek a fejlesztéséhez szükségesek. Jónak mondta azt is, hogy például a leírható protokollköltségek kerete is nőtt. Ugyancsak üdvözölte az ÁFA csökkenését. Bár, mint mondta, ennek a fogyasztói árak mérséklődésében is látszania kellene, „de ez nem látszik, ami rossz”.

Amúgy például csak az utóbbi 12 évben 100 alkalommal módosították az adótörvényeket. Ez Zatykó szerint jelentősen hozzájárul a gazdasági helyzet instabilitásához. A maga is vállalkozói múlttal bíró alelnök úgy véli ugyanis, „egy vállalkozás stabilitásához az is kell, hogy legalább 2 évig ne nyúljanak az adótörvényekhez, ne mind változtatgassák azokat”.

Az EMNP amúgy javasolja a családok esetében az egyéni adózás helyett a családi adórendszer bevezetését, magyarországi mintára, ahol a családok közösen könnyítéseket kaphatnak, például a harmadik gyerek megszületése után a jövedelemből nem kell adózniuk, a bruttó jövedelem jelenti egyúttal a nettót is, továbbá lakásvásárlási kedvezményt vehetnek igénybe. Ilyesmit kellene itt is bevezetni – vélik. Arra a kérdésre, hogy írásban megfogalmazták-e konkrét javaslatukat a romániai döntéshozók felé, azt válaszolták, hogy nem, de tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!