ERDON Helyi hírek

2016.02.14. 09:48

Előtérben az egység és a bölcsesség

Nagyvárad- Péntek délután a Kolozsvári úti kultúrotthon küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Elnöki beszámoló hangzott el, hozzászólások voltak, majd díjakat osztottak ki.

Nagyvárad- Péntek délután a Kolozsvári úti kultúrotthon küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Elnöki beszámoló hangzott el, hozzászólások voltak, majd díjakat osztottak ki.

Kiss Sándor megyei elnök úgy vélte: a tavalyi év elején nehéz helyzetbe került a bihari RMDSZ, amikor az országos szervezet úgy döntött, hogy kihátrál a kormányból. Ezáltal ugyanis megteremtődött az előfeltétele annak, hogy a Megyei Tanács PSD-s alelnökét eltávolítsák. Aztán úgy változtak a jogszabályok, hogy a helyi önkormányzatok költségvetés-kiegészítését központilag osztották el, egy bizonyos képlet alapján, ezért a megyei RMDSZ-frakció mozgástere, alkupozíciója tovább gyengült. Ráadásul egy országos határozat alapján a PNL lenyelte a PDL-t. A negatív folyamatokat némiképpen ellensúlyozta, hogy néhány PNL-tanácsost átcsábított a PSD. Nem kis teljesítményre volt tehát szükség a magyar érdekeket képviselni.

Váradon a már elindult fejlesztési programokat úgy igyekeztek befolyásolni, módosítani, hogy az a magyarságnak kedvező legyen. Habár nem sikerült elérni azt, hogy Szent László szobor legyen a felújított főtéren, engedményként elérték, hogy a központi híd a lovagkirály nevét viselje, és ígéretet kaptak rá, hogy közpénzből Szent László-szobrot állítanak a várban. Úgy fogalmazott Kiss Sándor: nem adják fel eredeti elképzeléseiket, de eddig erre volt lehetőség.

A politikus arról is beszélt: nem kis erőfeszítésbe telt elérni, hogy az önkormányzat ismét támogassa a civil szervezeteket. Komoly áttörés ugyan nem történt, de egyes entitások újból részesültek ebben. Meglátásában az egyenlő távolság tartás elve országos szinten oda vezetett, hogy az RMDSZ távol került a kormányzati szereptől. Ugyanakkor felerősödtek azok a hangok, törekvések, amelyek háttérbe akarják szorítani az RMDSZ-t. Ezekre a kihívásokra mindenki vérmérséklete szerint adhat választ, de mindenekelőtt a magyar közösség érdekeit kell szem előtt tartani. Kijelentette: feladat van tehát bőven, és noha nem indul a megyei önkormányzati választásokon, azért számíthatnak rá.

Bölcs stratéga

A felszólalók többsége (például Biró Rozália szenátor, Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök, Huszár István váradi alpolgármester vagy Nyakó József érmihályfalvi polgármester) megköszönve munkáját, bölcsnek és jó stratégának nevezte Kiss Sándort. Szabó Ödön hangsúlyozta: a magyar közösségnek éreznie kell, hogy az RMDSZ tud, akar és tesz értük, megőrizve eddigi egységét és erejét, melyekhez kellő akarat párosul. Cseke Attila parlamenti képviselő arra figyelmeztetett: nem csak optimistának, hanem realistának is kell lenniük, vagyis komoly kiértékelést vár el a helyi szervezetek részéről. Megjegyezte: lényeges olyan ügyeknek a felvállalása, melyek látszólag nem aktuálisak, viszont közép- és hosszú távra szólnak. Felidézte ugyanakkor, hogy amelyen területek fontosságáról az RMDSZ négy évvel ezelőtti kampányában szó esett, tulajdonképpen most azok kerültek a Bolojan-féle adminisztráció látószögébe.

A küldöttgyűlés végén díjakat adtak át. Hűség-díjat ítélt az ügyvezető elnökség a szalárdi id. Guba Jenőnek, a micskei Kosztandi Mihálynak, a révi Juhászné Orth Ibolyának, az örvéndi Sorbán Mihálynak és a nagyváradi Szabó Istvánnak, míg A kezdet-díjat az idén a paptamási Kocsis Adalbert vehette át.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!