ERDON Helyi hírek

2018.01.03. 14:27

Elkezdődtek a katolikus házszentelések

Nagyváradon is elkezdődtek a házszentelések. Szerda délben Vass Csaba, Katalin-telepi plébánost, lazarista szerzetest és Strifler Andrea kántort elkísértük egy Szováta utcai lakásba.

Nagyváradon is elkezdődtek a házszentelések. Szerda délben Vass Csaba, Katalin-telepi plébánost, lazarista szerzetest és Strifler Andrea kántort elkísértük egy Szováta utcai lakásba.

Dénes Katalin fogadta őket kedvesen és nagy szeretettel, aki aztán később felidézte, hogy a családjában több évtizedre visszatekintő hagyománya van annak, hogy minden évben vízkeresztelés környékén fogadják a házszentelést végző tisztelendőt. Ugyanúgy szerves része az életüknek, mint a húsvét, a karácsony, vagy más egyházi ünnepek. „A gyermekkoromban még krétát használták a pap bácsik”- emlékezett vissza, a szertartás után pedig enni- és innivalóval kínálta a vendégeket, ahogy a jobb házaknál illik.

- A karácsonyi ünnepkörben egy régi katolikus szokás a házszentelés, és ezt igyekszünk mindig ezekben a napokban megejteni. Szorosan kapcsolódik a betlehemi látogatókhoz, a három királyok, a bölcsek látogatásához, akik meglátogatták a betlehemi jászolnál a kisded Jézust. Mi is a családokat meglátogatva, Isten áldását kérjük a családokra, az otthonokra, hogy egész évben beragyogja a betlehemi fényesség ezeket a családokat és a szíveket egyaránt.

Fontos ünnep

A házszentelés a családoknak is egy fontos ünnep, ünneplőben várják a házszentelő papot és a segítőit, és a család együtt imádkozik, kérve Isten áldását az egész évre. Ilyenkor mindig egy emléklapot is hagyunk a családoknál, illetve van, ahol fel szokás írni az ajtófélfára a dátumot, és a hagyományos szöveget, a C, M és B betűket, amelyek azt jelentik magyarul, hogy Krisztus áldja meg ezt a hajlékot (latinul pedig: Christus Mansionem Benedicat). Ez látható a kis emléklapon is, a C M B és az évszám, vagyis hogy ebben az évben is Isten áldásával szeretnénk útra indulni- magyarázta érdeklődésünkre válaszolva Vass Csaba atya.

Megtudtuk azt is: a lazaristáknál nincs külön házszentelési szokás, teljesen beilleszkedik az egyházmegyés hagyományba. A Katalin-telepen körülbelül 200 családhoz mennek elvégezni a házszentelés szertartását, valamint még 100 családhoz, hiszen hozzájuk tartozik még Biharszentjános, Bors, Kisszántó és Nagyszántó, ahol zömében reformátusok élnek, de azért római katolikus hívek is vannak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!