ERDON Helyi hírek

2016.10.03. 17:41

Elkezdődött az egyetemi tanév

Hétfő délután a campus multifunkcionális épületében tartott ünnepséggel megnyitották a 2016/2017-es tanévet a Nagyváradi Egyetemen. Díszokleveleket adtak át, és rövid műsor is volt.

Hétfő délután a campus multifunkcionális épületében tartott ünnepséggel megnyitották a 2016/2017-es tanévet a Nagyváradi Egyetemen. Díszokleveleket adtak át, és rövid műsor is volt.

A megjelenteket Ligia Burta rektorhelyettes köszöntötte. Ünnepi beszédében Constantin Bungău rektor arra hívta fel a figyelmet: rendkívül gazdag a Nagyváradi Egyetem oktatási kínálata, a kevés olyan romániai felsőoktatási intézmény közé tartozik, ahol egyaránt el lehet sajátítani a különböző karokon többek közt műszaki, gazdasági, orvosi, társadalomtudományi ismereteket, mindehhez csak kellő tanulási szenvedély és ambíció szükségeltetik a hallgatók részéről, akiknek ugyan csökkent a számuk az utóbbi időszakban, de ez nem is annyira nagy gond, hiszen nem a mennyiségre, hanem a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Egy olyan kimutatásról is említést tett, mely szerint nemzetközi viszonylatban a Nagyváradi Egyetem az első 200 felsőfokú intézmény között van Kelet-Európában és Nyugat-Ázsiában. Arról is beszélt: összesen több 14 ezer diákjuk van, 56 országból, akik közül 2904 alapfokon, 1414 pedig mesterszakon kezdi meg a tanulmányait, és 103, doktori iskolát végző gólyájuk is van. Az alkalmazottak száma meghaladja az 1400-at, akik közül 914 oktatói és 518 segédszemélyzeti feladatokat lát el. A rektor ugyanakkor külön kiemelte, hogy kiváló a kapcsolatuk a közintézményekkel, az üzleti és a politikai szférával, ezen célkitűzésük megvalósítása érdekében egy testületet is működtetnek, a PPP-típusú konstrukciókért felelős konzultatív tanácsot

Munkaerő-piac

Sorin Curilă, az egyetemi szenátus elnöke arról beszélt, hogy igyekeznek alkalmazkodni a munkaerő-piaci elvárásokhoz. Azt is nyomatékosította, mennyire fontos a gyakorlati tudnivalókat is elsajátítani a vizsgák sikeres abszolválása és az elméleti felkészülés mellett. Claudiu Pop prefektus úgy vélte: ma már nem lehet úgy komolyan bemutatni egy messziről jött embernek Váradot, hogy az állami egyetemről ne essék szó. Pásztor Sándor megyei tanácselnök a térség egy jelentős kulturális és oktatási bástyájának nevezte az egyetemet, mely egyik pillérét képezi a gazdasági-társadalmi fejlődésnek.

Felszólalt még Florin Birta alpolgármester, Ionuţ Bogdan szenátusi diákvezér és Alexandra Carla Iftime gólyalány.

Díszokleveleket adtak át a nyugdíjba vonult oktatóknak, és tiszteletbeli index birtokosai lettek azok az első éves hallgatók, akik a karaikra első helyeken jutottak be. A rendezvény a Művészeti Kar kórusának fellépésével zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!