ERDON Helyi hírek

2013.03.20. 13:47

Elkezdődött a Tavaszi Fesztivál

A Nagyváradi Állami Filharmónia immár harmadik alkalommal rendezi meg a Tavaszi Fesztivált, amelynek nyitókoncertjére március 19-én került sor.

A Nagyváradi Állami Filharmónia immár harmadik alkalommal rendezi meg a Tavaszi Fesztivált, amelynek nyitókoncertjére március 19-én került sor.

A Nagyváradi Állami Filharmónia és Ciprian Marinescu, Oszakában letelepedett hegedűművész közötti együttműködés nyomán évi rendszerességgel, immár harmadik alkalommal hív meg a filharmónia fiatal japán vendégművészeket Nagyváradra. A Tavaszi Fesztivál keretében a zenekedvelők még két szimfonikus hangversenyt hallgathatnak meg, március 19-én este egy kamarakoncertre került sor, amelyen közreműködött Ciprian Marinescu hegedűművész és Ako Tanaka zongoraművész. A kamaraest során felcsendült Wolfgang Amadeus Mozart G-dúr hegedű-zongora szonátája, (K.301) és e-moll hegedű-zongora szonátája (K.304), Franz Schubert a-moll hegedű-zongora szonatinája (op.post.137, no.2; D.385), Claude Debussy Clair de lune-ja, Ludwig van Beethoven F-dúr Tavaszi hegedű-zongora szonátája (op.24), valamint három japán dal Teruyuki Noda hangszerelésében. A két vendégművész játéka a kamarakoncert egész ideje alatt összhangban volt, harmonikus játékukkal tökéletesen elevenítették meg a nagy zeneszerzők műveit.

Művészek

Ciprian Marinescu zenei tevékenysége jelenleg két kontinensre terjed ki. Korai tanulmányait a bukaresti George Enescu Zeneiskolában kezdte 6 évesen. Az Enescu iskola égisze alatt 16 évesen már az egész országban elismert hegedűsként koncertezett, majd 18 évesen felvételt nyert a Bukaresti Zeneakadémiára. Kamarazenei tevékenysége az Armonia vonósnégyesben teljesedett ki.1998-ben a japán Osaka Szimfonikusok, illetve a szintén japán székhelyű Tbiliszi Kvartett tagja lett. 2004-től máig a bukaresti Concertino Kamarazenekar hangversenymestere, ezzel párhuzamosan jelenleg az Oszakai Harmonious Kamarazenekar koncertmestere és szólistája, és állandó meghívottja a Kansai Filharmonikusoknak. Ciprian Marinescu számos egyéni-, szóló-, illetve kamarakoncertjével állandó részvetője a japán koncertéletnek, olyan nagyvárosokban, mint Oszaka, Kiotó vagy Tokió. Ako Tanaka Kiotóban született, itt végezte el egyetemi és mesteri fokozatú zongoratanulmányait is, a Doshisha Egyetem művészeti kollégiumában. Ezután a Salzburgi Mozarteumban tanult tovább. Tagja volt a Kansai Filharmonikus Zenekarnak, ami számos fellépésre adott neki alkalmat, ugyanakkor rendkívül aktív zenésszé vált több minőségben: kóristaként, énekművészként, hangszeres kísérőként, kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Jelenleg zongorát tanít a Kiotói Doshisha Egyetem zeneművészeti karán.

Következő koncert

A fesztivál következő koncertjére március 21-én este 19 órától kerül sor. Műsoron Richard Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány, Camille Saint-Saëns: 3., h-moll hegedűverseny (op.61), Antonín Dvořák: VIII., G-dúr szimfónia (op. 88). Vezényel Masashi Oshima (Japán), közreműködik Yui Shimizu – hegedű.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!