ERDON Helyi hírek

2018.01.18. 12:13

Egyre szelektívebben gyűjtünk

A RER statisztikái azt mutatják, hogy az elmúlt évben a nagyváradiak jelentős mértékben nagyobb mennyiségű szelektív hulladékot gyűjtöttek össze, mint egy évvel korábban.

A RER statisztikái azt mutatják, hogy az elmúlt évben a nagyváradiak jelentős mértékben nagyobb mennyiségű szelektív hulladékot gyűjtöttek össze, mint egy évvel korábban.A nagyváradi köztisztasági szolgáltatást ellátó RER Ecologic Service vállalat adatai szerint 2017-ben a Nagyváradon összegyűjtött hulladék húsz százalékát szelektíven gyűjtötték össze, így azokat újra lehetett hasznosítani. Egy évvel korábban, 2016-ban ez az arány mindössze tizenhárom százalék volt. A RER statisztikái azt mutatják, hogy a váradiak 2017-ben 71.040 tonna hulladékot termeltek, ezeknek legnagyobb része, 58.382 tonna háztartási szemét volt, melyeket a fekete tetejű konténerekbe kell dobni. A RER járművei havonta átlagban 4856 tonna háztartási szemetet gyűjtöttek össze, ami napi lebontásban 162 tonnát tesz ki. Ebben a tekintetben augusztus volt a legsűrűbb hónap, ekkor 6297 tonna háztartási szemét gyűlt össze. A másik pólus január áll, ekkor ugyanis csak 4022 tonna háztartási szemetet gyűjtöttek össze. Egyébként Nagyváradon 2016-ban nagyságrendileg hasonló mennyiségű háztartási szemét gyűlt össze: 58.377 tonna.

Szelektíven

Pozitív változást jelent viszont az, hogy egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot Nagyváradon. Az újrahasznosítható szemetet a sárga tetejű konténerekbe, illetve magánházak esetében a RER-től kaptt sárga zsákokba kell dobni, ugyanakkor el lehet vinni az erre a célra a város különböző pontján kihelyezett zöld, sárga és kék színű tárolókba, az ún. iglukba is. A RER 2017-ben a sárga zsákokból és a sárga tetejű konténerekből 5587 tonna, az iglukból 7073 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtött össze. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben 12.660 tonna újrahasznosítható hulladék gyűlt össze, amely a teljes mennyiség 18 százaléka. A legtöbb újrahasznosítható szemetet decemberben gyűjtötték össze, egészen pontosan 1424 tonnát. A statisztikák egyértelműen pozitív tendenciát mutatnak, hiszen 2016-ban mindössze 8600 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze, 2015-ben pedig ennél is kevesebbet, 6877 tonnát.

Még többet

Nagyváradon a szelektív hulladékok begyűjtése ingyenes a lakosság számára, vagyis nem kell fizetniük sem a szelektív hulladék elszállításáért, sem pedig a begyűjtésre a RER által biztosított infrastruktúra használatáért. A RER ugyanakkor növelte a szelektív hulladék begyűjtésére használt járművek számát, kiépített egy szelektív hulladékbegyűjtő pontot a Thurzó Sándor utcán, és egy újabb ilyen telephelyet épít, amint a helyi önkormányzat megtalálja az erre alkalmas helyszínt. Egyébiránt a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzésére nagy szükség is van, ugyanis az európai normák szerint 2020-ig minden nagyváros a megtermelt hulladékának legalább ötven százalékát újra kell hasznosítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!