ERDON Helyi hírek

2013.10.16. 16:55

Egymást kiegészítő alkotások

Mozart 21, C-dúr zongoraversenyét, a Varázsfuvola nyitányát, valamint Bruckner Esz-dúr Romantikus szimfóniáját hallgathatják meg a komolyzene kedvelői a filharmónia csütörtök esti hangversenyén.

Mozart 21, C-dúr zongoraversenyét, a Varázsfuvola nyitányát, valamint Bruckner Esz-dúr Romantikus szimfóniáját hallgathatják meg a komolyzene kedvelői a filharmónia csütörtök esti hangversenyén.

A meghívott vendégművészek – Josef Suilen hollandiai karmester, valamint Răzvan Dragnea bukaresti zongoraművész – részt vettek a filharmóniánál tartott szerdai sajtótájékoztatón is. A zongoraművész elmondta: egy húszéves szünet után, két évvel ezelőtt kezdett el ismét Mozartot játszani, s meglepetéssel nyugtázta, hogy vannak olyan filharmóniák, ahol például a fent nevezett zongoraversenyt még egyszer sem adták elő. Mozart műveiről az emberek hajlamosak azt hinni, hogy egyszerűek, de ez csak a látszat, valójában nagyon sok érzékenységet és hozzáértést feltételeznek.

Elismert művészek

A második részt sokan ismerik – a zongoraművész szerint ennek előadására tapasztalatra és kifejezőkészségre van szükség; ő például másképp értelmezi é s játssza, mint régen, egyetemi éveit követően. Josef Suilen karmester hozzátette: Mozart és Bruckner művei remekül kiegészítik egymást, Mozart tiszta és finom, látszólag egyszerű dallamai mellett Bruckner „erőteljes, ünnepélyes, katolikus lelkületre valló zenéje” nagyon jól érvényesül. A negyedik szimfónia egyébként Bruckner egyik legismertebb szerzeménye.

A holland karmester járt már Romániában, Nagyváradon viszont még nem. Elmondta: nagyon tetszik neki Nagyvárad központja, a filharmónia közösségét pedig szakmailag nagyon jól felkészültnek és együttműködőnek tartja. Kérdésre válaszolva azt is hozzátette: bár tény, hogy Hollandia gazdaságilag jóval fejlettebb, mint Románia, ott az emberek közötti kapcsolat nem annyira jó, mint itt. „Nekem a barátság a fontosabb, ha az megvan, nem számít, hogy esetleg kevesebb a pénzem” - fejtette ki.

Josef Suilen Amszterdamban végezte el a konzervatóriumot, Londonban szerzett tapasztalatot a Royal Opera House – Covent Garden helyettes karmestereként. „Gesztusainak tisztasága és pontossága, élettel teli temperamentuma, a melegség és a mélység, mellyel az előadást gazdagítja, egyúttal biztos kezekkel vezetve a zenekart - méltán vívják ki a közönség elismerését” - írják róla a zenekritikusok. Răzvan Dragnea a hazai zenei élet egyik legismertebb és legmegbecsültebb fiatal zongoraművésze. Tavaly doktorált, ezzel párhuzamosan Stuttgartban és Münchenben szerzett tapasztalatot és már most nagyon sok zenei elismerés birtokosa.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!