ERDON Helyi hírek

2012.04.25. 17:00

Egyháztörténeti vetélkedő volt Jankafalván

Bihar megye - Az elmúlt szombaton tartották meg Jankafalván az Érmelléki Egyházmegye egyháztörténeti vetélkedőjét. A győztesek a kerületi versenyen vesznek részt.

Bihar megye - Az elmúlt szombaton tartották meg Jankafalván az Érmelléki Egyházmegye egyháztörténeti vetélkedőjét. A győztesek a kerületi versenyen vesznek részt.

 

A megmérettetésre kilenc gyülekezet csapata érkezett: Éradony, Bihardiószeg, Érmihályfalva, Érsemjén, Értarcsa, Jankafalva, Micske, Szalacs és Székelyhíd. A versenyre Luther Márton életéből, és a magyar reformáció apróbb szeletkéjéből kellett felkészülniük a jelentkezőknek. A rendezvényt Rákosi Jenő érmelléki esperes nyitotta meg áhítatával, majd Jakó Sándor Zsigmond ifjúsági lelkész és házigazda köszöntötte az egybegyűlteket. Az első próbatételben az ifjaknak 30 tesztkérdésre kellett válaszolni, utána egy játékosabb rész következett, mely a Széf nevet viselte. A játék levezetésében Nagy Ilona bihardiószegi vallástanárnő, és Szabó Zsolt szalacsi lelkész is segítségére volt a szervezőknek.

„Egérrágta” tételek

Szünet előtt még egy rövid feladatot kaptak a csapatok Jakó tiszteletestől: Luther 95 tételét, melyet “megrágcsáltak az egerek”, kellett kiegészíteniük. Még a zsűrit is meglepte, hogy éppen ez a játék volt a legsikeresebb minden csapat részére. A szünet után Simon–Szabó István vezetésével újabb játék következett, mely a Legyen Ön is milliomos egyháztörténeti változata volt. Természetesen a csapatok nem milliókkal, csak jó pár ponttal lettek gazdagabbak. Az eredeti játékra nemcsak abban hasonlított ez a vetélkedés, hogy volt néhány mentőöv és biztos nyeremény, hanem abban is, hogy Simon tiszteletes nagyon élethűen utánozta Vágó István műsorvezetését. A sok próbatétel után örömmel és korgó gyomorral telepedtek asztalhoz a résztvevők, a jankafalvi Árva Bethlen Kata Nőszövetség tagjai most is kitettek magukért.

Holtverseny az élen

Míg az ifjak az ebédet fogyasztották, addig Szabó Zsolt, Simon–Szabó István és Jakó Sándor zsűrizték a csapatok teljesítményét. Az első helyen holtverseny alakult ki, melyet a szervezők egy kérdéssel kénytelenek voltak eldönteni. Így egy hajszállal bár, de az első helyet Érsemjén csapata szerezte meg (127,5 pont), a második Értarcsa lett (126,5), a harmadik helyen Székelyhíd végzett (100 pont). Minden versenyző egy bibliai leporellóval és édességgel, valamint egy diplomával térhetett haza. Az első három helyezett csapat tagjai ezenkívül egy-egy értékes és szép könyvet is kapott, valamint az első két csapat ingyenes részvételt nyert az Érmelléki Református Ifjúsági Táborba. Az egyházkerületi szakaszon, mely Erdődön lesz május 12-én, az Érmelléki Egyházmegyét Érsemjén és Értarcsa ifjai képviselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!