ERDON Helyi hírek

2010.08.10. 17:16

Egyedülálló régészeti lelőhely

<p>Nagyvárad - Nagyváradon még sosem volt ilyen jelentőségű és kiterjedésű ásatás, mint amilyen jelenleg zajlik a Szálka-dombon, a Szent Margit teret és a körgyűrűt összekötő leendő műút nyomvonalán.</p>

Kedd délelőtt a nagyváradi Szálka-domb mindeddig érintetlenül hagyott részén, a Nádasdy Ferenc (Vaporului) és az Atelierelor utcák közötti területen rendhagyó sajtótájékoztatót tartott Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója valamint Lakatos Attila, az itt zajló régészeti feltárás vezetője. Lapunk hasábjain is olvashattak már arról, hogy az önkormányzat közutat építtet az említett szakaszon. Bíró Rozália a 6.969,66 ezer lej értékű beruházással kapcsolatosan kifejtette: a Szent Margit (22 Decembrie) teret és a körgyűrűt összekötő út megépítésével jelentősen tehermentesítik a környék, főleg a Nagyürögdi (Nojorid) utca forgalmát. Az útszakasz megépítésére 6 hónap a kivitelezési, 1 hónap pedig a tervezési idő. A munkálatokat idén októberben kezdik, miután a Körösvidéki Múzeum befejezi a régészeti feltárást. Aurel Chiriac múzeumigazgató elmondta: a Szálka-domb Nagyvárad, illetve a Körös-vidék legrégebbről ismert régészeti lelőhelye.

Kerámialeletek

A leletek számát és a lelőhely kiterjedését tekintve is egyedülállónak mondható az egykori sörgyár (ma Lotus bevásárlóközpont) és a Rulikowski temető közötti Szálka-dombi lelőhely. Magáról a leletekről Lakatos Attila régész számolt be a sajtónak. A korai neolitikumtól egészen a késő középkorig, a XVII. századig gyakorlatilag majdnem minden régészeti réteg megtalálható a lelőhely most feltárt szakaszán. A föld alatti kincsek jelentős része odaveszett, amikor az itt húzódó betonrengeteget felépítették a kommunizmus idején, de így is jelentős leletre bukkantak az új út nyomvonala mentén. A leletek azt bizonyítják, hogy már a Krisztus előtti időkben is lakott volt ez a terület. Számos kerámialelet, középkori fémanyag került elő, többek között egy vaskorból származó tűzhely is, amelynek körvonalait a sajtónak is megmutatta a régész. Vannak olyan kerámiák, melyek szinte egészben megmaradtak, ugyanakkor jelentős kerámia-darabkák is a felszínre kerültek. Keddi ottjártunkkor néhányat közelebbről is szemügyre vehettünk, köztük kézzel készített dákkori edényeket is. Lakatos Attila elmondta, hogy a naponta feltárt leletanyag a váradi múzeumba kerül. Az 5,5 hektárnyi területen zajló ásatásokat egyébként a városháza sajtóközleménye szerint szombatonként meg is lehet látogatni.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!