ERDON Helyi hírek

2014.12.15. 12:16

Egy zongoraművész sikere szülővárosában

Csütörtök este a szokásos heti hangversenyen Johannes Brahms két műve, valamint Szergej Rahmanyinov zongoraversenye csendült fel a nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Mint az utóbbi hetekben mindig történik, most is telt ház volt a filharmóniában.

Csütörtök este a szokásos heti hangversenyen Johannes Brahms két műve, valamint Szergej Rahmanyinov zongoraversenye csendült fel a nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Mint az utóbbi hetekben mindig történik, most is telt ház volt a filharmóniában.

A két utóbbi koncerten is fiatal tehetségek léptek fel a filharmónia pódiumán, s így történt csütörtök este is, mikor egy újabb ifjú kiválóság, Nicolae Mihăilă nagyváradi zongoraművész mutatta be nagyszerű tudását a koncerttermet megtöltő közönségnek. Az est karmestere ezúttal a Németországból érkezett Walter Hilgers volt.

Elsőként Johannes Brahms (1833–1897) Tragikus nyitánya (op. 81) hangzott el, a szimfonikus zenekar tolmácsolásában, Walter Hilgers dirigálásával.

Johannes Brahms, „az összes német zeneszerző közül a leginkább németnek” tartott Hamburgban született, s már gyermekként komponált dalokat. Hétéves korában egy helyi zongorista felfigyelt rá és elvállalta a tanítását. Tizenöt éves volt, amikor első önálló koncertjét adta, s ennek műsorán saját szerzeménye is szerepelt. A Tragikus nyitány úgyszólván egy időben keletkezett az Akadémiai ünnepi nyitánnyal; 1880-ban, Bécsben írta, majd 1881-ben, Ischlben átdolgozta. 1880 decemberében mutatta be Richter János a Bécsi Filharmonikusok hangversenyén. A nyitány hangulata Brahms kedélyvilágához igen közel áll, és zenéje magán viseli a komponista művészetének jellegzetes stílusjegyeit: a súlyos, kompakt hangszerelést, az erőteljes komplementer ritmikát és a férfias pátoszú, szenvedélyes, ám kifejezésében szemérmesen tartózkodó tematikát (Fidelio).

A továbbiakban Szergej Rahmanyinov (1873–1943) 2., c-moll zongoraversenye (op. 18) hangzott el a nagyon tehetséges nagyváradi Nicolae Mihăilă tolmácsolásában. A fiatal zongoraművész Nagyváradon született 1992-ben, zenei tanulmányait nyolcéves korában kezdte Fekete Erzsébet tanárnőnél. 2011-ben egy neves londoni konzervatóriumba nyert felvételt, ott tökéletesíti tudását. Csütörtök este az egyáltalán nem könnyű zongoraverseny előadásával méltán váltotta ki a hallgatóság elismerését.

A három tételből álló zongoraversenyt Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző 1901-ben írta. A mű már a moszkvai bemutatón óriási sikert aratott, és azóta sem vesztett fényéből. A bemutatón maga a zeneszerző játszotta a zongoraszólót; a zeneművet három év múlva Glinka-díjjal tüntették ki.

Pompás mű

A szünet után egy újabb Johannes Brahms-kompozíció csendült fel, az I., c-moll szimfónia (op. 68). Megírásának gondolatával Brahms már 1854-ben foglalkozott Brahms, de végül is a pompás művet csak húsz évvel később fejezte be; bemutatására 1876-ban került sor Karlsruhéban. A szimfónia új és egyéni, egyben ünnepélyes és nyomasztó világot ábrázol, írják róla a zenekritikusok. A négytételes mű első, Allegro tétele a szimfonikus műfaj egyik csúcspontja. A Brahms-szimfónia csütörtök esti sikeres előadásához nagyban hozzájárult Walter Hilgers dirigens nagy karmesteri tudása. Hilgersnek sikerült megteremtenie a mű hangulatát.

Egyéni teljesítmények

A karmester és a szimfonikus zenekar kitűnő produkcióját a hallgatóság nagy tetszéssel fogadta. Néhány egyéni teljesítményt is ki kell emelnünk – a dirigens elismerése alapján: Nagy Kálmán (hegedű), Foica László (fuvola), Lorenzo Moroni (kürt), Gáti Sándor (oboa), Orbán László (ütőhangszer). Csütörtök este újfent jó volt jelen lenni ezen a nagyszerű zenei eseményen mindezt bizonyította a közönség elismerő tapsa, mely a záróakkord után csendült fel a koncertteremben.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!