ERDON Helyi hírek

2017.12.07. 11:10

„Egy operamaraton lesz ez nekünk”

Operagála lesz ma a váradi filharmóniában. A meghívott szólisták tegnap sajtótájékoztatón mutatkoztak be, két próba között, kiemelve, hogy nehéz, fajsúlyos program várható ma délután.

Operagála lesz ma a váradi filharmóniában. A meghívott szólisták tegnap sajtótájékoztatón mutatkoztak be, két próba között, kiemelve, hogy nehéz, fajsúlyos program várható ma délután.

Nemrég tért haza a Metropolitanből, New Yorkból a mai váradi operagála egyik szólistája, aki maga is Váradon született. Kele Brigitta szopránról van szól, aki az itteni egyetemen végzett, majd Kolozsváron tanult tovább, s mint elmondta, azóta a világ számos pontján megfordult már előadóként. Többek között a Metropolitanbe is meghívták, és mint Foica László, a váradi filharmónia művészeti vezetője hozzátette, utána vissza is hívták Kele Brigittát, ami már ritkább a művészek között.

Ritkaság aztán a bariton Emanuel Popescu is. Ő elmondta: kilenc éve még a komolyzenei pályán volt, azóta azonban elvégezte a mérnökit is, ez utóbbiként dolgozik most, 120 alkalmazottat vezet cégénél – ám művésznek is megmaradt, és szívesen tér vissza előadóként. Foica megjegyezte: „a próbákon azt láttam, hogy minden tökéletesen megy neki, kifogástalan”. Pataki Adorján tenor azt emelte ki, hogy a 19-20. század gyöngyszemeiből válogattak.

A műsor

A ma 19 órától az Enescu-Bartók hangversenyteremben zajló operagálán tehát a következők lesznek műsoron: válogatás G. Verdi, G. Puccini, R. Leoncavallo, G. Bizet, Fr. Cilea, G. Rossini, A. Ponchielli, Lehár F., Kodály Z. népszerű operáiból. Mint a filharmónia vezetői tudatták, „Évadunk első operagálájára várjuk kedves közönségünket, melyet Jankó Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia karmestere vezényel. Meghívott énekművészek: Kele Brigitta szoprán, Pataki Adorján tenor, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekesei, Emanuel Popescu bariton, a kolozsvári Román Nemzeti Opera meghívott szólistája. Műsorunkban főként az olasz operairodalom gyöngyszemeiből válogattunk. Népszerű részletek hangzanak el Leoncavallo Bajazzók, Bizet Carmen, Verdi Traviata, A trubadúr és Don Carlos, Puccini Tosca, Rossini A sevillai borbély, Cilea Adriana Lecouvreur, Ponchielli Gioconda, valamint Kodály Székelyfonó és Lehár Víg özvegy című alkotásaiból is. A híresebb áriák, duettek és tercettek közül hallható lesz: Parle moi de ma mere, Dio, che nell’alma infondere, Io son l’umile ancella, E lucevan le stele, Largo al factotum, Tacea la notte placida, Cielo e mar, A csitári hegyek alatt, Hallgat ajkam, hív e dallam, Neda! Silvio!, Tace la notte! Immers”.

Jankó Zsolt karmester elmondta: ahhoz vannak szokva a művészek, hogy egy-egy teljes operát adnak elő, így az ilyen válogatások sok atmoszféraváltással járnak,. Mindhárom meghívott meg is erősítette, hogy nehéz, fajsúlyos program várható ma délután, és ahogy Pataki Adorján fogalmazott, számukra ez egy operamaraton.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!