ERDON Helyi hírek

2018.11.12. 10:27

Egy kiváló hegedűművész a nagyváradi filharmóniában

Az elmúlt héten Antonín Dvorák cseh és Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerzők művei hangzottak el a filharmónia Enescu–Bartók koncerttermében, szép számú hallgatóság jelenlétében. Az est vendégművészei Mihai Agafiţa karmester és Dalibor Karvay hegedűművész voltak.

Az elmúlt héten Antonín Dvorák cseh és Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerzők művei hangzottak el a filharmónia Enescu–Bartók koncerttermében, szép számú hallgatóság jelenlétében. Az est vendégművészei Mihai Agafiţa karmester és Dalibor Karvay hegedűművész voltak.

A beharangozott hangversenyműsor ismeretében a koncertlátogatók biztosak lehettek abban, hogy csütörtökön újabb felemelő zenei élménnyel gazdagodhatnak, hiszen két nagy komponista közönségvonzó művei csendülnek fel. Az est vendégművészei Mihai Agafiţa karmester és Dalibor Karvay hegedűművész voltak. A Moldovai Köztársaságból érkezett dirigenst ismerősként köszönthettük, hiszen már többször vezényelt Váradon, a Szlovák Köztársaságból érkezett hegedűművész most először lépett pódiumra városunkban.

Elsőként Antonín Dvorák (1841–1904) Szláv táncát, op. 46, no. 8 adták elő a váradi szimfonikusok. A világhírű cseh zeneszerző a Prágától mintegy 70 kilométerre fekvő Nelahozevesben született. Művészeti hajlamára hamar felfigyeltek, első oktatója édesapja volt, aki maga is szerette és művelte a zenét, majd a városi iskola tanáránál folytatta zenei tanulmányait. Nyolcéves korában már tagja volt a templomi kórusnak. Első alkotásai 1855–56-ban keletkeztek, ezek egyike a zongorára írt C-dúr polka. 1857-ben felvették a prágai orgonaiskolába, egyik nagybátyja vállalta a kétéves oktatás finanszírozását. Dvorák kilenc szimfóniát és öt szimfonikus költeményt komponált, ezek életművének legeredetibb alkotásai. Számos rövidebb darabot is szerzett, köztük a Szláv táncok ciklusát, melynek komponálásához Brahms Magyar táncai szolgáltak mintául, ám ellentétben a német zeneszerzővel, aki létező népi dallamokat dolgozott fel, Dvorák maga írta a cseh népzene jellegzetességeit hordozó melódiákat. A tizenhat táncot a zeneszerző eredetileg zongora-négykezesként komponálta – két sorozatban (op. 46 és 72, 1878-ban és 1886-ban). Miután a darabok igen nagy sikert arattak, a kiadó kérésére hangszerelte őket. (Világhírű zeneszerzők: Antonín Dvorák). Csütörtök este a nagyváradi filharmonikus zenekar az op. 46 sorozatból a nyolcadik darabot tolmácsolta.

A továbbiakban ugyancsak a cseh zeneszerző sokat játszott versenyműve, az a-moll hegedűverseny, op. 53 csendült fel, Dalibor Karvay szólójával. A Szlovákiából érkezett előadóművész élményt nyújtó játékkal lepte meg a hallgatóságot. Egy igazi virtuózt ismerhettünk meg a szlovák fiatalemberben, felkészültségét a hallgatóság nagy elismeréssel fogadta. A hegedűművész egy ráadással is kedveskedett: Rimszkij-Korszakov A dongó című művét adta elő, szenzációs zümmögést produkálva hegedűjével, amit a közönség viharos tapssal köszönt meg.

A Manfréd szimfónia

A hangverseny második felében Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) Manfréd szimfóniája, op. 58 csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, a szimfonikus zenekar csodálatos előadásában. A 19. század egyik legfontosabb orosz zeneszerzője az udmurtföldi Votkinszkban született, ahol apja az egyik helyi bánya igazgatójaként dolgozott. Csajkovszkij első zeneóráit egy svájci nevelőnőtől kapta, s a család és az ismerősök legnagyobb ámulatára egészen fiatalon nemcsak csodálatosan zongorázott, hanem komponálni is kezdett. A csütörtök este elhangzott négytételes Manfréd szimfóniát 1885-ben írta, Byronnak, az angol költészet egyik legismertebb képviselőjének démoni szenvedélyű alkotása nyomán. Mindegyik tétel egy-egy byroni képet ábrázol. A zeneművet egy évvel keletkezése után, 1886-ban mutatták be Moszkvában, és sikert aratott, elnyerte nemcsak a közönség, de a kritikusok elismerését is, ami tovább növelte Csajkovszkij hírét. Csütörtök este szenzációs előadásban érezhettük át a nagy orosz zeneszerző művének hatását. A váradi szimfonikus zenekar újból bizonyította – ha még szükség volt rá – óriási zenei tudását. Csütörtök este a fúvósoké volt a „főszerep”, s ők kitűnően ellátták feladatukat. Természetesen a vonósok is mindent megtettek a sikerért, no és dicséret éri a nagy tudású karmestert, aki kitűnő érzékkel, pontos beintésekkel tette még vonzóbbá ezt a nagyszerű hangversenyt, a közönség nagy megelégedésére.

Zárszóként arra szeretném felhívni kedves olvasóink figyelmét, hogy november 12. és 22. között zajlik a már hagyományossá vált klasszikus zenei fesztivál, Az ősz szimfóniái. Műsora közönségcsalogató, meghívott előadóművészei és karmesterei nagy tudásúak. Érdemes figyelmesen átolvasni a műsortervet és részt venni a nem mindennapi zenei eseményen.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!