ERDON Helyi hírek

2017.09.13. 16:26

Egészségügyi stratégiai projektet fogadott el a Megyei Tanács

Szerdán a Bihar Megyei Tanács rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadták a bihari hegyvidéken sürgősségi helyzetekben történő egészségügyi ellátás fenntartható fejlődésének integrált projektjét.

Szerdán a Bihar Megyei Tanács rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadták a bihari hegyvidéken sürgősségi helyzetekben történő egészségügyi ellátás fenntartható fejlődésének integrált projektjét.Az egészségügyi stratégiai projekt az utófinanszírozású Interreg V-A Románia- Magyarország 2014-2020 Program 4.1-es prioritási tengelye keretében valósul meg. A teljes költségvetés 9.474.159,01 euró, a megvalósítási idő 30 hónap. A vezetőpartner a Bihar Megyei Tanács, projektpartnerek Berettyóújfalu Város Önkormányzata, Nagyvárad Megyei Jogú Város Önkormányzata, Margitta Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nagyszalonta Megyei Jogú Város Önkormányzata, Belényes Megyei Jogú Város Önkormányzata, Élesd Önkormányzata és a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara, illetve társult partnerek a Bihar Megyei Hegyimentő Szolgálat az egyesületén keresztül, valamint a berettyóújfalui gróf Tisza István Kórház.

A cél a helyvidéken, vagyis Pádison és Biharfüreden két sürgősségi ellátóközpont felépítése és dotálása, egy telemedicina hálózat kialakítása, egy angiográf, egy SPECT-CT hibridkészülék és egy CT-készülék vásárlása, és egy folyamatos gyakorlati képzést nyújtó központ működtetése.

A projekt értékét amúgy eredetileg 13 millió euróra becsülték, de közben az Egészségügyi Minisztérium jelezte, hogy egy részecskegyorsító berendezésnek a költségeit állja, ezért az így felszabadult összeget a tanács a Körösvidéki Múzeumnak új székhelyére tudja költeni.

A megmaradt 9,4 millió euróból a megyei önkormányzatnak 786 ezer euró jut (a saját hozzájárulása 15.731 euró), Berettyóújfalunak 882 ezer euró, Nagyváradnak 5,2 millió euró, Margittának, Szalontának, Élesdnek és Belényesnek egyaránt 275 ezer euró, az egyetemnek pedig 1,4 millió euró.

Az utóbbi hetekben intenzív munka folyt annak érdekében, hogy ez a projekt most már letehető legyen, és valamennyi partner egyetértett ebben. Elsőrendű cél, hogy a Bihar megyei egészségügyi ellátás gyorsabb, pontosabb és precízebb legyen. Van egy nagyon erős és stabil onkológiai rész, hisz Bihar megyei sajnos élen jár a daganatos megbetegedésekben. Ez azt jelenti, hogy korszerű gépekkel szerelik fel az onkológiát, olyan típusúakkal, melyekből kevés van Romániában. Ehhez adottak a feltételek, ez irányú vizsgálódását e héten kedden fejezte be az Egészségügyi Minisztérium szakcsapata, illetve egy hónappal ezelőtt Bécsből voltak itt, hogy ellenőrizzék a rendszert, és rábólintottak erre. Ugyanakkor a projekt másik része, hogy felszerelik Margittát, Nagyszalontát, Élesdet és Belényest olyan modern gépekkel, melyek egy telemedicina rendszeren keresztül távirányítással fognak működni. Ez azt jelenti, hogy ha például egy éjjel történik valahol egy baleset, nem feltétlenül kell ott legyen a helyszínen egy szakember, arra kell csak koncentrálni, hogy a sérült eljusson a kivizsgálási helyig, és onnan automatikusan tulajdonképpen felvételek, filmek, fájlok fognak továbbküldésre kerülni a központi klinikára Nagyváradra, ahol rögtön döntést lehet hozni pár percen belül. Ez azért is fontos, mert a tanulmányok azt mutatják, hogy baj esetén az első félóra, óra nagyon lényeges abból a szempontból, hogy a páciens életben marad-e.

Emellett a projekt keretében a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara bevonásával egy továbbképző központ létesül, hiszen oda kell eljutni, hogy a leendő orvosok minél jobb felkészítésben részesüljenek. Ennek érdekében teljesen élethű körülményeket alakítanak ki a számukra, például bábukon történő gyakorlással mélyíthetik el az orvostudományi tanulmányaikat. A felsoroltakon kívül Pádison és Biharfüreden, ahol a kimutatások szerint a legtöbb turista megfordul, is telemedicina rendszerrel dotálnák két hegyvidéki sürgősségi ellátóközpont. Drónokra és mentőkocsikra kell például gondolni, melyek szintén pozitívan befolyásolják az időfaktort.

„Holnap Váradra jön Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, aki várhatóan magával hozza a berettyóújfalui önkormányzat jóváhagyását, és reményeink szerint szeptember 20-a környékén kezdődik az összes létező dokumentumnak egy úgymond különleges rendszerbe való feltöltése, majd miután ez jóvá lesz hagyva, történik a végleges iratok leadása”- nyilatkozta Pásztor Sándor, a tanács RMDSZ-es elnöke.

Munkaügyi projekt

A liberálisok ellenszavazata miatt ismét megbukott az a tervezet, mely szerint a tanács a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) javára bocsátaná a Traian Blajovici utca 2. sz. alatti egy területet, egy nagyszabású határ menti alapokra vonatkozó uniós pályázat megvalósítása érdekében, amelyen belül a munkaerőpiac és a munkaerő egyeztetésével, valamint munkaerő képzéssel foglalkozó központ létesülne Bihar megyében. Konkrétan egy 2 millió eurós pályázatról van szó, melyből egy országos szinten egyedülálló központ épülne. A PNL-sek részéről újból egy olyan javaslat érkezett, mely szerint a Rulikowszki (Armatei Române) utcai területből kellene levenni a szükséges méretű parcellát – ez az a telek, melyre a tervek szerint a Megyei Tanács egy új székhelyet építtetne, a többi ott működő közintézmény szomszédságába.

„Már az elmúlt tanácsülésen próbáltam a halasztással figyelmeztetni a liberális frakciót, hogy nem jó az a hozzáállásuk, hogy csak azért is buktassunk egy anyagot. Itt arról van szó, hogy körülbelül 400 méterrel arrébb akarják vinni egy másik telekre ezt a projektet. Az idő azonban halad előre, sürget a határidő, ezért a közeljövőben tárgyalni fogok a Váraddal határos önkormányzatokkal, hogy megpróbáljuk elérni azt, hogy legalább a várossal közeli valamelyik település (Bors, Szentjános, Szentmárton) területén felépülhessen ez a központ”- közölte Pásztor Sándor.

Valószínűleg válaszul a liberálisok magatartására, az RMDSZ-PSD-ALDE koalíció viszont nem szavazta meg azt, hogy a PLN-s vezetésű váradi önkormányzat kezelésébe kerüljön egy 2.614 négyzetméternyi terület a Rulikowszki utca 1/A szám alatt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!