ERDON Helyi hírek

2015.05.10. 12:34

Egészségnap a PKE-n

Május 9-én, szombaton 11-20 óra között szervezett Egészségnapot és vásárt a Borostyán Produkció. Az egész napos rendezvény díszvendége Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember volt.

Május 9-én, szombaton 11-20 óra között szervezett Egészségnapot és vásárt a Borostyán Produkció. Az egész napos rendezvény díszvendége Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember volt.

Egészségnapnak és vásárnak adott otthont a váradi Partium Keresztény Egyetem díszterme és előcsarnoka szombaton a délelőtti óráktól egészen estig, amikor is az érdeklődők Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember előadását, egészségmegőrző tanácsait hallgathatták meg. A szombati nap során több előadást és bemutatót is tartottak, voltak gyermekprogramok és lehetett vásárolni kézműves termékeket, élelmiszereket, egészséges italokat, biotermékeket. A progarm során többek között egészségügyi felmérések, tanácsadások és bemutatók zajlottak szakemberek segítségével és aki szerette volna, az kipróbálhatta a gerincnyújtó padot is, valamint a zumbát is.

A bükki füvesember

A legnagyobb érdeklődést Szabó Gyuri bácsi előadása övezte, az eseményre hozott könyvei tíz perc alatt elfogytak, sokaknak nem is jutott. Az előadás alkalmával Gyuri bácsi elmondta, hogy mindazt amit tud a gyógynövényekről, nagymamájától tanulta. Hozzátette, hogy a gyógyszergyárak előtt is voltak betegségek, amelyeket kezelni kellett. A nép évszázadok alatt halmozta fel azt a tudást, ami mára jórészt feledésbe merült, kevesen őrzik a népi gyógyászat hagyományait, amire viszont egyre nagyobb az igény. Az egészségmegőrzési tanácsokra rátérve Gyuri bácsi kifejtette, hogy a mai ember rengeteg kemikáliát visz be szervezetébe az ételeken és kozmetikumokon keresztül, ezek sok betegséget okozhatnak, de a kezelésnél fontosabb ezek megelőzése. Mint elhangzott a szervezetben felhalmozódott káros anyagok eltávolításáért, méregtelenítésért tennünk kell a vese, máj és verejtékmirigyek megfelelő működéséért, mindezen szervek és mirigyek megerősítésért különféle gyógyteákat ajánlott, amelyek akár a gyógyszerek mellett is fogyaszthatók. Továbbá elmondta, hogy fontos lenne, ha mindenki, még a fiatalok is rendszeresen járnának orvoshoz, hogy tudják milyen állapotban van a szervezetük, e mellett évente kétszer egy tisztítókúrát is kellene tartani, „hogy kitakarítsuk szervezetünket mindattól a szeméttől, amit megeszünk és magunkra kenünk”.

Betegségek

A két méregtelenítő szervünk, a vese és a máj megerősítése mellett, fontos figyelni a verejtékmirigyekre is, hiszen a nyirokrendszerből is ki kell takarítani a káros anyagokat a verejtéken keresztül. Mint elmondta ezért fontos, hogy az ember izzadjon. Ezt követően Gyuri bácsi azokról a betegségekről beszélt, ami a legtöbb embert érinti, például a szív és érrendszeri betegségekről, gyomorbántalmakról, ezek kiváltó okáról és természetesen azokról a gyógyteákról, amelyekkel megelőzhető, kezelhető a betegség. Az előadás végén a korábban a nézők által összeírt kérdésekre válaszolt Gyuri bácsi, aki hamarosan újra Nagyváradra látogat.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!